Múlt-kor.hu

Így nézett ki a 4500 éve a mai Angliában élő férfi

Így nézett ki a 4500 éve a mai Angliában élő férfi

Egy észak-angliai lelőhelyen az 1930-as években megtalált, több mint négy évezreddel ezelőtt élt férfi arcát rekonstruálták brit szakemberek. A közelgő kiállításra elkészült műremek elsődleges célja az lesz, hogy a látogatók személyesebb kapcsolatba kerüljenek az ókor hajnalán élt „ősökkel”, valamint az, hogy rádöbbenjenek, test- és arcfelépítésük szinte semmiben sem különbözik a ma emberétől.

Az Anglia északi részén található Derbyshire megyei Liff's Low-i temetkezési helyszínen mintegy nyolc évtizeddel ezelőtt feltárt férfit egy serleggel, valamint egy kőből készült, valószínűleg nyakláncként funkcionáló medállal helyezték örök nyugalomra. Az 1980-as években elvégzett elemzések szerint hozzávetőlegesen 170 centiméter magas lehetett, és valamikor a 25 és 30 éves kora között hunyt el, magyarázta Claire Miles, a Buxton Múzeum munkatársa. Az analízis kimutatta, hogy a bal könyöke egykor eltörött, és rosszul forrt össze. Ezenkívül a férfi halálának okáról nem tudtak megállapítani semmit.

A múzeum megbízta a liverpooli John Moores Egyetem törvényszéki szakembereit, hogy rekonstruálják a 4500 éve elhunyt férfi arcát a szeptemberben nyíló kiállításuk előtt. A Face Lab nevű kutatócsoport a legmodernebb technológiákkal (például Artec háromdimenziós szkenner) felvértezve nem csupán több évszázaddal ezelőtt elhunyt egyének arcát hozza vissza a múltból, de a rendőrség munkájában is segít a közelmúltban elhalálozott ismeretlenek arcrekonstrukciójával.

Az Artec 3D-és technológiával ókori hősünk minden egyes csontját beszkennelték, és miután a számítógépes felületen is megjelentek, kezdődhetett a kirakós, magyarázta Jessica Liu, a liverpooli egyetem doktorandusza és a kutatócsoport tagja.

A férfi néhány arccsontja nem vészelte át az évezredek múlását, így a szakembereknek ez esetekben becslésekre kellett szorítkozniuk. Ezt a helyet az arcrekonstrukción elhomályosítással jelezték, hogy a látogatók is pontosan láthassák, az arc mely részén kell a fantáziájukra hagyatkozniuk.

„Ez a rekonstrukció valódi lehetőséget teremt arra, hogy az ókoriakra emberként tekintsenek az érkezők, képzeljék oda magukat, bele a korszakba, és ne csupán egy halom csontot lássanak, hanem egy embert, aki a történelemben négy és fél ezer évvel megelőzte őket” – fejtette ki Miles.

A Face Lab legközelebb egy 2700 éve élt, Ta-Keshnek nevezett egyiptomi nő múmiájáról fog remélhetőleg élethű arcrekonstrukciót készíteni a Maidstone Múzeum megbízásából.

Így nézett ki a 4500 éve a mai Angliában élő férfi

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. tavasz: Sorsgyötörte magyar anyák

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra