Múlt-kor.hu

Howard Katalint, VIII. Henrik hűtlen feleségét szexuális zaklatás érhette gyermekkorában

Howard Katalint, VIII. Henrik hűtlen feleségét szexuális zaklatás érhette gyermekkorában

2017. január 19. 12:58

VIII. Henrik angol király ötödik feleségét, Howard Katalint (Katherine Howard), akit Boleyn Annához hasonlóan kivégeztetett az uralkodó, leginkább hűtlenségéről ismeri az utókor, amely mindezidáig kevés energiát fektetett abba, hogy megismerje a tizenéves királyné teljes történetét. Kezdve a 11 éves korában kezdődő szexuális zaklatásokkal, amelyek során egy kulcsra zárt sötét szobában a zenetanár férkőzött igen közel a bájos teremtéshez, egészen addig a pontig, amikor a királyt megcsalta egy férfival, aki korántsem biztos, hogy nem zsarolta őt.

Pletykák és szeretők

„Meghasad a szívem, ha nem lehetek az Ön társaságában” – írta Howard Katalin angol királyné, VIII. Henrik felesége egyik levelében, amelynek sorait ezekkel a szavakkal zárta: „amíg élek, az Öné vagyok”. A szép szerelmes levéllel csak egy gond volt, Katalin nem férjének, hanem szeretőjének, Thomas Culpeppernek írta.

Howard Katalin VIII. Henrik angol király ötödik felesége volt; unokatestvéréhez, Boleyn Annához hasonló sors jutott neki is: 20 éves sem volt, amikor a király vérpadra küldte. A vád felségárulás volt, az egyik bizonyíték pedig az előbb idézett levél. A brit történészek zöme egyetértett abban, hogy a fiatal, gyönyörű királyné elég ledér volt, mindemellett kissé „üresfejű” is. Ám korántsem biztos, hogy ez az állítás helytálló.

Katalin születési idejét pontosan nem ismerjük, valamikor 1521 és 1524 között (a legtöbb szakértő 1523-as dátumot preferálja) látta meg a napvilágot a mai London Lambeth nevű kerületében Lord Edmund Howard negyedik gyermekeként. 1540-ben került a király udvarhölgyei köré. VIII. Henrik ekkoriban éppen negyedik feleségét, Anna klevei hercegnőt „fogyasztotta”. A „flandriai kanca” – ahogyan az uralkodó menyasszonyát hívta – azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis állítólag undorodott a királytól, ráadásul még a róla készült festményre sem hasonlított, amely alapján ki lett választva a következő királynénak. A házasság hivatalosan fél évig sem tartott, ám a feleség ezúttal nem került vérpadra, sőt még egy gazdag birtokkal is megajándékozta őt Henrik. (A miniszterét, Thomas Cromwellt azonban kivégeztette a király, hiszen ő mutatta meg neki az asszony cseppet sem hiteles portréját.)

Még a házasság érvénytelenítése előtt figyelt fel a 49 éves Henrik a gyönyörű udvarhölgyre, a körülbelül 17 esztendős, valóban igen bájos Howard Katalinra, akibe azonnal beleszeretett, és még azon a nyáron az oltár elé vezette. Már korábban is számos pletyka látott napvilágot Anglia újdonsült királynéjának állítólagos erkölcstelenségéről, aminek leginkább az a tény adott tápot, hogy nem kevés fiatal férfivel vette körbe magát. Az is igen árulkodó volt, hogy Francis Derehamet alkalmazta személyi titkáraként, aki korábban köztudomásúlag a szeretője volt. Továbbá egyre többen kezdték rebesgetni, hogy titkos viszonyt folytat Thomas Culpepperrel. A királyt már a canterburyi érsek is figyelmeztette felesége kicsapongó életvitelére, ám Henrik csak akkor hitte el, amikor kézzel fogható bizonyítékokat szerzett felesége hűtlenségéről.

Katalin sorsa 1541. november 2-án, halottak napján pecsételődött meg, amikor Henrik éppen a kápolnájában tartózkodott, és egy levelet kapott Thomas Cranmer érsektől. Bár elegánsabb lett volna személyesen átadni ezt a kényes üzenetet, ám senki nem mert ilyen hírrel a szerelmes király elé állni. Ekkor már 15 hónapja voltak házasok, ám a fiatal lány hasa még mindig nem gömbölyödött, ennek ellenére a király nem gyanakodott, hiszen kamaszos lelkesedéssel szerette őt, ráadásul kezdte belátni, hogy az elhízása, a különböző betegségei (például a cukorbetegség) és az egyre gyakoribb impotenciája nem lendíti előre az ügyet. A király eleinte nem akarta elhinni felesége hűtlenségét.

Bezárva egy fiatal lányokkal teli szobába

Az érsek megbízottai mélyreható nyomozást folytattak, amely során különleges részletekre derült fény. Gyermekéveit a nyugat-sussexi Horshamben töltötte mostohanagyanyja, Norfolk özvegy hercegnéje felügyelete alatt. Az élet azonban nem volt olyan idilli, mint elsőre hangzik. A fiatal lányok az éjszakákat közösen egy „hölgyek kamrájának” nevezett teremben töltötték, amelyet éjjelente kulcsra zártak. Ám a hatalmas háztartás különböző úriemberei – köztük egy Francis Dereham nevű szolga – pontosan ismerték a fortélyokat, miként szerezhetik meg a kulcsot. Mindezt az utókor azért tudhatja, mert a Katalin szexuális kegyeiért sorban állók közül a zenetanár, Henry Manox féltékenységből elpanaszolta, hogy Dereham jobb „hozzáférést” élvez a kisasszonyok szobájához, valamint kegyeihez.

Cranmer igen alapos vizsgálata során – amely a királyné szexuális múltjának meglepően sok területére kiterjedt – kiderült, hogy e két férfi, akik a meghallgatáson is részt vettek, extrém részleteket tártak fel, hogy miként fedezték fel az ekkor még csupán a tízes évei elején járó Katalin testét. A vallomások alapján egyrészt még pontosabb képet kaphatunk a leendő királyné bájáról, valamint már gyermekkorában kialakuló nőies alakjáról, másrészt felmerül a kérdés, hogy miként hatott Katalin fejlődésére az a tény, hogy már 11-12 éves kora óta idősebb férfiak járkáltak be éjjelente a szobájába. Mindez különösen annak fényében megfontolandó, hogy az egyik zaklatója az egyik tanára volt, akinek nehezen lehetett volna nemet mondani.

Ha a szeretőjének a házassága után írt szerelmes levél hitelességét nem is firtatjuk, érdemes egy-két szót ejteni Thomas Culpepperről, akivel a királyné udvarhölgye, Jane Rochford közvetítésével kezdett szerelmi viszonyt. Culpepper, a király egyik kedvenc pártfogoltja igen kellemetlen alak volt. Egyszer megvádolták, hogy megerőszakolt egy nőt, ám Henrik közbenjárására végül nem ítélték el a férfit, aki később többször megfordult Norfolk özvegy hercegné udvarában, és pontosan tudta, mik zajlanak ott, miután leszáll az éjszaka. A Telegraph cikkírója, Lucy Worsley szerint több mint lehetséges, hogy a felmentett erőszakoló Katalin múltját használta ellene, ezáltal közelebb kerülhetett hozzá, a királyné pedig igyekezett kiengesztelni a zsarolót. Nem elképzelhetetlen ezáltal, hogy a fentebb idézett szerelmes levél elkészültét a félelem motiválta.

Howard Katalin nem kerülhette el a sorsát, és egy három hónapon át tartó, megalázó procedúrát követően, a hetek óta a Towerbe zárt királynéra 1541. február 13-án lesújtott a hóhér bárdja. Érdemes lenne átgondolni a Katalinról alkotott képet, – nem felmentve bűnei alól – egy hosszabb kutakodás után talán kiderülne, hogy nem egy szexuális ragadozóról van szó, hanem egy fiatal, naiv lányról, aki gyermekévei és neveltetése során sem a megfelelő értékeket látva cseperedett vonzó nővé.

Howard Katalint, VIII. Henrik hűtlen feleségét szexuális zaklatás érhette gyermekkorában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra