Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hiába menekült, a láva így is utolérte a pompeji versenylovat

2018. május 14. 09:58 MTI

Egy versenyló lenyomatára bukkantak több régészeti lelet között a pompeji régészeti parkon kívül. A területen, ahol korábban gyakran végeztek illegális ásatásokat, ezúttal egy egész istállót fedeztek fel, benne lovak maradványaival.

<

Láthatóvá vált egy bal oldalán fekvő ló lenyomata, az állatot vélhetően futás közben érte a halál a Vezúv 79-ben bekövetkezett kitörésekor. A lenyomatot egy villa maradványainál fedezték fel, ahol egy faágy, kancsók és más tárgyak részeit is megtalálták. A ló és a villa tulajdonosa patrícius volt, a nemesi uralkodó osztály tagja.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter különlegesnek nevezte a leletet és bejelentette, hogy tovább folytatják a területen az ásatásokat. Az Európai Bizottság 2013-ban 105 millió eurós (33 milliárd forintos) támogatást ítélt meg a pompeji romváros pusztulásának megakadályozására.

Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt a vulkánkitörés során, amikor maga alá temette egy réteg láva, sár és por. Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hiába menekült, a láva így is utolérte a pompeji versenylovat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra