Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét nő, akitől mindenki rettegett a harcmezőkön

2017. június 21. 14:48

Bár a történelem nagy háborúi kapcsán gyakran csak a férfiak tetteire emlékezik az utókor, számos asszonyt ismerünk, akik saját koruk legkiválóbb katonáinak és hadvezéreinek számítottak. Következzen hét nő, akitől mindenki rettegett a harcmezőkön.

<

Az özvegy királynő, aki szembeszállt a rómaiakkal

A híres római történetíró, Tacitus munkája őrizte meg Boudica királynő történetét az utókor számára. Amikor a terjeszkedő Római Birodalom légiói az első században Julius Caesar rövid életű sikerei után ismét átkeltek a Brit-szigetekre, a helyi kelta törzsek többsége rövidesen a hódítók uralma alá került. Ez a sors várt az icenusok népére is, akiktől királyuk, Prasutagus halálát követően, megvonták a szövetségesi státuszt és elkobozták földjeiket.

Prasutagus özvegye, Boudica azonban nem nyugodott bele népe és saját maga alávetésébe és felkelést indított a megszállók ellen. Hadjárata során szinte teljesen elpusztította a rómaiak több nagy települését is, többek között Londiniumot, Verulamiumot és Camulodunumot is, lakóikat pedig kegyetlenül lemészárolta. Végül 61-ben a Caius Suetonius Paulinus vezette legiók megsemmisítő vereséget mértek Boudica icenusaira, ezzel véget vetve a lázadásnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét nő, akitől mindenki rettegett a harcmezőkön

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra