Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét híres jóslat a történelemből

2018. december 13. 12:59 Múlt-kor

Az emberiséget mindig is érdekelte a jövő, s nem kevesen sokat megadtak érte, ha megismerni vélhették azt. A legtöbb híres jóslat – legyen az vallási vagy a tudomány által jegyzett – mindig valaminek a végéhez kapcsolódott, leginkább az apokalipszis valamilyen formában történő eljövetelét láttatták szívesen híveikkel a jövendőmondók.

<

Amikor eljön az utolsó pápa

Az írországi Armagh püspökének, Szent Malakiásnak (1095-1148) tulajdonított pápai lista 112 rövid, rejtélyes latin frázist tartalmaz, amelyek a római katolikus pápákra utalnak, kezdve az 1143-1144 között regnáló II. Celesztintől. Ezek a leírások általában a katolikus egyházfők családjának címerére, személyükre, származásukra, illetve a pontifikátusuk során bekövetkezett fontos eseményekre utalnak. Tekintettel arra, hogy az egyházfők leírása a 12. századtól az 1590-es évekig – amikor is a bencés rend nyomtatásban kiadatta – igen akkurátusra sikeredett, utána pedig lényegesen több a pontatlanság, a szkeptikus történészek a józan ész szabályait követve arra a meggyőződésre jutottak, hogy a próféciák valójában röviddel a kiadásuk előtt, tehát a 16. században keletkezhettek.

A jóslat a pontifikátusáról lemondott XVI. Benedeket a 265., azaz az utolsó előtti pápának írja le, akit a „Gloria Olivae”, vagyis „Az olajfa dicsősége” mondattal jellemzett. Bár kevesen osztják Malakiás Joseph Ratzinger regnálását követő apokaliptikus vízióját, érdekes egybeesés, hogy 2011 őszén Benedek pápa Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől a Vatikán és a zsidó állam közötti virágzó kapcsolatok szimbólumaként egy több száz éves olajfát kapott.

A lista legvégén „Petrus Romanus”, azaz a „Péter, a római” néven azonosított egyházi vezető áll, akinek állítólag pápasága idején fog bekövetkezni az apokalipszis, amely az Örök Város pusztulásával veszi majd kezdetét. Malakiás szerint tehát a 2013 márciusában megválasztott Jorge Mario Bergoglio, vagyis Ferenc pápa halála az emberiség pusztulását idézi majd elő. Egyelőre még nem tudjuk, hogy az armaghi püspök tévedett-e, az azonban bizonyos, hogy az utolsónak mondott pápa több mindenben inkább az élen jár: ugyanis ő az első amerikai pápa és egyben az első jezsuita egyházfő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét híres jóslat a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra