Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hat évszázados adósság a történelemből, amelyek kamatait még ma is fizethetik

2018. január 16. 13:47

Egy adósság megfizetése könnyen problémát jelenthet, különösen ha azt kamatok is terhelik. Háborús jóvátételek, kártérítések vagy éppen elfeledett kötvények megfizetése pedig akár évszázadokat is igénybe vehet.

<

A kifizethetetlen német jóvátétel

Az első világháborút lezáró Versailles-i békeszerződés elképesztő mértékű háborús jóvátétel megfizetésére kötelezte a német államot. A háború kirobbantásáért felelőssé tett országot 132 milliárd arany márka (mai értéken számolva 400 milliárd dollár) megfizetésére kötelezték az antanthatalmak, amely érthető módon elviselhetetlen terhet rótt a német gazdaságra. Bár többször külön erre a célra fogtak pénznyomtatásba, így is sokszor elmaradtak az esedékes részlettel. Végül csak amerikai kölcsönök révén sikerült tartaniuk az előirányzott tervet.

A kártérítés által kiváltott elégedetlenség segítette Hitler hatalomra jutását is, aki az 1930-as években berekesztette a háborús jóvátétel további fizetését. Németország csak az 1950-es évektől kezdett neki ismét a háború előtt ebből a célból felvett kölcsönök törlesztésének és évtizedeket vett igénybe mire sikerült végleg elintézni az ügyet. A 94 millió dolláros utolsó részletet 2010-ben utalta el a német állam.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hat évszázados adósság a történelemből, amelyek kamatait még ma is fizethetik

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra