Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hamarosan megcsodálhatjuk a Fehérváron talált Árpád-kori bronzkorpuszt

2018. november 6. 13:44 MTI

A nagyközönség is láthatja hétfőtől a székesfehérvári városházán azt a 13. század elejéről származó bronzkorpuszt, melyet a Szent István-székesegyházban zajló régészeti feltárás során találtak.

<

Az értékes lelettel kapcsolatban Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott, hogy "egy kis csoda lesz látható a következő hónapokban a városházán". A városvezető történelmi, hitéleti és kulturális szempontból is fontos eseménynek nevezte a korpusz megtalálását, amelyet minél több emberrel szeretnének megismertetni.

Spányi Antal megyés püspök úgy vélte, a jóisten ajándéka a korpusz. Megjegyezte, hogy ez a szakrális tárgy segíthet abban, hogy Szent István városa tovább erősödjön kereszténységében, városszeretetében egyaránt.

A Szent István-székesegyházban végzett feltárásokról Reich Szabina, a Szent István Király Múzeum régésze, ásatásvezetője tartott előadást. A szakember elmondta, hogy az ásatási munkák alapján rekonstrukciós vázlatokat készítettek, amelyek alapján egyértelművé vált, hogy a bazilika helyén egykoron egy négykaréjos templom állt, amelyet később bővítettek, illetve a törökök dzsámiként használtak.

Kiemelte, hogy a fellelt tárgyak közül minden kétséget kizáróan a román stílusú limoges-i korpusz (a keresztre feszített Krisztus testét ábrázoló szobrocska) a legértékesebb. A 13. század első harmadából, a tatárjárás előtti időkből származó, bronzból készült, zománcberakású korpusz feltehetően oltárkereszt vagy körmeneti kereszt funkciót látott el - tette hozzá.

A régész elmondta még, hogy nemcsak középkori, hanem barokk leletek is előkerültek az épület környékén fellelt kriptákból. Ezekben főleg rózsafüzéreket, feszületeket és liturgikus tárgyakat találtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hamarosan megcsodálhatjuk a Fehérváron talált Árpád-kori bronzkorpuszt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra