Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Festői szépségű sziget ad otthont tucatnyi hírhedt újkori kalóz nyughelyének

2017. május 29. 14:14

Madagaszkár keleti partjaitól mindössze hat kilométerre fekszik Ile Sainte-Marie kicsiny, de annál gyönyörűbb szigete, amely egy különleges temetőt rejt magában. A sírkertben számos kalóz csontjai porladnak, akik 17-18. századi életükben a világtengerek rettegett és kegyetlen urai voltak.

<

Az Indiai-óceán szegleténél lévő, 60 kilométer hosszú és kevesebb, mint tíz kilométer széles Ile Sainte-Marie több évszázaddal ezelőtt egyes becslések szerint ezer kalóz otthona volt, akik nyugodt álomra hajthatták fejüket, és meg tudtak kissé pihenni az állandó „robotolás” közben. Egy nemrég felfedezett, 1733-as datálású térkép a parányi földdarabra egyszerűen a „kalózok szigete” néven utal. A mindig gazdag zsákmánnyal kecsegtető kelet-indiai kereskedelmi út közelében fekvő trópusi hely számos természetes öblével a lehető legtökéletesebb búvóhelynek számított a hajóikat elrejtő, majd meglepetésszerűen támadó kalózok számára. Többek között itt élt William Kidd, Robert Culliford, Olivier Levasseur, Henry Every, Abraham Samuel és Thomas Tew is.

A világ számos szegletéből érkező tengeri haramiák pofás kis faházakban éltek, amelyek homlokzatán lévő zászló mutatta, hogy mely kapitány legénységének tagjai közé tartoznak. A trópusi gyümölcsökben dúskáló kalózparadicsomban számos asszony is élt, hogy kielégítse az ott lakók különböző vágyait.

Amikor egy társuk elhalálozott egy festői, pálmafákkal borított, tengerre néző domboldalon helyezték örök nyugalomra. Ma közel harminc sírkő látható e helyen, közöttük meglepően sok fejfán található a kalózkodás nemzetközi szimbólumának számító koponya és az alatta lévő két, keresztbe fektetett csont.

A szóbeszéd úgy tartja, hogy a legendás William Kidd kapitányt is itt hantolták el egy hatalmas, fekete sírkő alá. A skót születésű kapitány (1646-1701) eleinte az angol király szolgálatában kalózokat üldözött szerte a világban, később azonban maga is hírhedt és kegyetlen kalózzá vált. 1698-ban elfogták, bebörtönözték, a londoni parlamentben kihallgatták, majd 1701-ben felakasztották, majd tudomásunk szerint angol földön eltemették. A szóbeszéd szerint legendás hajója, a 34 ágyúval felszerelt, általában az Ile Sainte-Marie mellett horgonyzó Adventure Galley az egyik zsákmányszerző útja során süllyedt el valahol az Indiai-óceánban. A legenda szerint Kidd hatalmas vagyont hagyott hátra, amelynek zöme még nem került elő. A bizonyosan vagyonokat érő, a közeli vizekben elrejtett vagy elsüllyesztett állítólagos zsákmány fellelése azóta is a kincsvadászok áhított vágya.

A kalózkompánia a 18. század végén tűnt el teljesen az Ile Sainte-Marie-ról, miután a franciák megszállták a szigetet, amely végül csak az 1960-ban került vissza Madagaszkárhoz. A romantikus hangulatú temető, a magas, hullámzó fűvel bevont sírkövek ma már bárki számára elérhetőek. A trópusi sziget egy virágzó, igen sok vendég által felkeresett turistaparadicsommá vált. Talán az ambivalens iróniája miatt: a békés és csendes hely egy letűnt kor legvérszomjasabb embereinek csontjait rejti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Festői szépségű sziget ad otthont tucatnyi hírhedt újkori kalóz nyughelyének

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra