Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Európa nagyanyja

Európa nagyanyja

Bár a világ népességének negyede neki hódolt, sohasem hagyta el a brit földet, az elsők között volt, aki kloroform használatával szült, túlélt nyolc merényletkísérletet, unokáit, Európa leghatalmasabb uralkodóit nemegyszer rokoni alapon feddte meg, ükunokája, II. Erzsébet 2015 őszi rekorddöntéséig pedig az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója volt.

Viktória királynő (1819–1901)

Viktória születésekor csupán hatalommániás anyja és egy cigány jósnő gondolta, hogy az Isten egét kis híján német földön meglátó leány egykor a brit trónra kerül. A tragikus halálesetek, a Hannover-dinasztia tagjainak állandó félrelépései, valamint a „trónörökös-szülő verseny” sikertelensége következtében azonban a jóslat beteljesült, Viktóriát 18 éves korában megkoronázták.

Az édesanyja által érzelmi terrorban tartott, az udvarban gyakran Hamupipőkének nevezett lány komolyan elgondolkodott a „szűz királynő” példáján, és elhatározta, hogy nem megy férjhez. Ám unokatestvérébe, Albertbe már az első találkozásnál fülig szerelmes lett. Mivel királynő volt, ő maga tett házassági ajánlatot a szász–coburg–gothai hercegnek. Boldog házasságuknak a férj korai halála vetett véget. A kilenc gyermeknek életet adó asszony sokáig nem tudta feldolgozni a veszteséget, többször próbálkozott halottidézéssel, Albert szobájában pedig naponta friss mosdóvizet és ruhákat készíttetett ki.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2016. különszám számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra