Múlt-kor.hu

Emma Hamilton kifinomult erotikus előadóművészetével bűvölte el Lord Nelsont

Emma Hamilton kifinomult erotikus előadóművészetével bűvölte el Lord Nelsont

2018. április 26. 18:51 Jeki Gabriella

Az előkelő társaságokban Európa-szerte ismert névvé vált Emma Hamilton a 18-19. században. Az egykori angol prostituáltat botrányos szerelmi ügyei a legmagasabb körökbe repítették, egészen a nemzeti hős, Lord Horatio Nelson karjaiba. A pletykalapok minden lépésükről azonnal tudósítottak.

Emma formálta meg az Egészség istennőjét is

A napóleoni háborúk során több fontos tengeri ütközet, köztük a döntő jelentőségű trafalgari csata győztes hadvezére, Lord Horatio Nelson 1793-ban menthetetlenül beleszeretett egy félvilági festőmodell és táncosnőbe, Emma Hamiltonba. Ám a hölgy igen figyelemre méltó múlttal rendelkezett. A valódi neve Amy Lyon volt, aki 1761-ben, az angliai Ness-ben, az északnyugat-angliai Cheshire grófságban született. Később többször nevet változtatott: először Emma Hart néven vált ismertté, majd felvette a Lady Emma Hamilton nevet. Egy kovács lányaként látott napvilágot, ám Henry Lyons kovácsmester Amy születése után két hónappal meghalt. A kislányt anyja, Mary Kidd nevelte fel, az észak-walesi Flintshire grófsághoz tartozó Hawarden városban. Amy nem járt iskolába és csak négyéves korában keresztelték meg.

Életének korai éveiről nem tudunk túl sok mindent. Kivéve azt, hogy 12 éves korában egy Thomas Linley nevű zeneszerző házában dolgozott dajkaként Londonban. Körülbelül 16 évesen hagyta el Linley háztartását, és egy Mrs. Kelly nevű hölgy házába költözött, aki történetesen egy bordélyház kerítőnője volt. Amikor azonban a szállásadó megtudta, hogy Amy részt vett a James Graham által vezetett Egészség és Házasság Templomának szertartásain, azonnal elkezdte „foglalkoztatni”. A férfi ugyanis gyakran tartott előadást a teremtésről és nemzésről, miközben éjszakánként néha akár 50 fontot is beszedett pároktól, hogy azok élvezhessék „Nagy Égi Pompás Ágyat”, amelyben mindig „tökéletes babák” foganhattak.

Mivel Emma feltűnően csinos volt, jól táncolt és énekelt, több férfitámogatója akadt. Még a legjobb úri körökből is. A bordélyházból később egy sussex-i kúriába költözött. A ház tulajdonosát Sir Harry Featherstonhaugh-nak hívták, aki hamarosan Emma patrónusává vált. Gyakran lehetett arról is hallani, hogy a nő meztelenül táncolt az ebédlőasztalon, hogy ezzel szórakoztassa a házigazda barátait. Ezt megkoronázandó, 1780-ban – amikor Emma betöltötte a 19. életévét – leánygyermeke született a házigazdától. A kisbaba az Emma Carew nevet kapta, akit hazaküldtek walesi nagyanyjához.

Emma neve 1782-re már igencsak jól ismertté vált a londoni közéletben. Több férfi kereste rajongva kegyeit: több alkalommal úgymond „kivették” a bordélyházból, majd kitartottjukká, szeretőjükké, ritkán esetben barátnőjükké tették őt. A korabeli ismert skót csodadoktor, a már említett James Graham „bemutatóin” Emmát meztelenül szerepeltette, mint az „Egészség Istennőjét” („Goddess of Health”). A prostituált mind egyre nagyobb népszerűségre tett szert: hamarosan már egy fiatal brit arisztokratával (Warwick első grófjának fiával), Charles Francis Greville-lel élt együtt. A fiatalember halálosan szerelmes lett Emmába, és egy festményt rendelt meg barátjától, George Romney-tól, aki látva a nő szépségét, nagyszámú romantikus portrét készített róla.

A boldogságuk azonban nem tartott sokáig: Charles tetemes mennyiségű adósságot halmozott fel és rájött, hogy jobban teszi, ha hozzáillő családból keres magának gazdag feleséget. Ezért Emmát Nápolyba küldte, ahol egyszerűen „átengedte” nagybátyjának, az idősödő Sir William Hamiltonnak. A brit kormány nápolyi nagykövete a csodaszép lányért cserébe kifizette Greville adósságait. Arra azonban senki sem számított, hogy Sir William Hamilton menthetetlenül beleszeret a nála 35 évvel fiatalabb lányba. Az arisztokrata társadalom legnagyobb megdöbbenésére 1791-ben a férfi a londoni Szent György templomban feleségül vette. Így lett a szeretőből nagykövetné excellenciás asszony.

Lady Hamilton hamar a társasági élet középpontjába került „Attitűdjeim” című, néha megbotránkoztató performanszai által, amelyekben mesterien keverte a tánc, a pózolás és a színművészet egyes válfajait. A Hamilton-szalon fogadásai egyre népszerűbbek lettek, és mindenki a gyakran mindössze néhány fátylat viselő Emmáról beszélt, aki különféle ógörög mondák és római történelmi események egyes momentumait adta elő.

Előadására egyszer még maga Johann Wolfgang von Goethe német költő, de több uralkodó is jegyet váltott. A görög időket idéző, lenge ruhák divatja is ekkor indult hódító útjára. Emma pedig egyre több, korában ünnepelt festőnek ült modellt. Lady Hamilton közben igen szoros baráti kapcsolatba került Mária Karolina nápolyi–szicíliai királynéval. IV. Ferdinánd nápolyi király felesége a bizalmába fogadta, és Emma, kapcsolatai révén, értékes társasági értesüléseket és diplomáciai információt gyűjtött számára. Rossz nyelvek szerint a két nő között leszbikus kapcsolat is alakult.

Emma és a nápolyi partok védelmezője mélységesen egymásba gabalyodik

A kor legnagyobb botrányát mégis Lord Horatio Nelson és Emma viszonya jelentette. Bár tényleges szerelmi viszonyuk csupán hat évig tartott, mégis átalakította egész életüket, a társadalomban betöltött pozíciójukat, illetve azt, ahogy a közvélemény látta őket. Lord Nelson és Emma először 1793. szeptember 12-én találkozott egymással, amikor a Nápolyi és a Szicíliai Királyság csatlakozott a Franciaország elleni első koalícióhoz, és a britek Nelson kapitányt küldték a nápolyi partok védelmére. A nagykövetné asszony férje oldalán volt jelen a flotta tisztjeit üdvözlő fogadáson.

A következő öt évben Nelson visszavonult Norfolkba, majd altengernagyként (ez volt a Királyi Haditengerészet hatodik legmagasabb rendfokozata) tért vissza Nápolyba. A nílusi csata és több ütközet győztesét élő legendaként üdvözölték. Nelsont lenyűgözte Lady Hamilton személyisége. Feleségének, Fanny-nak azt írta, hogy Emma „olyan kedves viselkedésű fiatal nő, aki megbecsüli azt a rangot, amelyhez felemelkedett". Bár Nelsont a háború igencsak megviselte (egyik szemét, legtöbb fogát és jobb karját, miközben gyakran köhögött, és látványosan megöregedett) Emma szenvedélyesen csodálta. „Soha, soha semmi nem volt fele annyira olyan dicsőséges vagy teljes Ön nélkül” – írta neki levélben Lady Hamilton, érkezése előtt. – „Szinte elájultam, amikor meghallottam az örömteli híreket a csatákról... Büszkén sétálok és szinte a föld felett járok, mert ugyanabban az országban születhettem, mint a győztesünk, Ön. Felkészítjük az ön lakrészét... Sir William és én türelmetlenül várjuk, hogy átölelhessük.”

Emma öltözködésében is kitett magáért Lord Nelson fogadására. Ahogy visszaemlékezéseiben fogalmazott, ruházata tetőtől-talpig Nelsonnak szólt. A kendője kék alapszínben pompázott, rajta arany horgok díszelegtek, és fülbevalói is Nelson horgonyait szimbolizálták. Amikor Nelson szeptemberben érkezett, Emma látványos módon üdvözölte és azonnal elbájolta, meghódította őt. Az idő előtt öregedő férfit önfeláldozóan gondjaiba vette, és ápolni kezdte a férje házában. Hamarosan egymásba szerettek és viszonyuk lett, amit az idős férj, Sir William is eltűrt, sőt, bátorított, hiszen igencsak tisztelte és csodálta a nagy hősként ünnepelt Nelsont. Hamarosan Nelson, Emma és Sir William egy hatalmas házat kölcsönöztek Palermóban, ahová beköltözették Emma anyját és számos angol barátjukat is. Az angol sajtó pedig elkezdett rendszeresen cikkezni a nemzeti hős Nelson és Lady Hamilton „közeli barátságáról”.

Válaszként Nelson felesége, Frances „Fanny” Nisbett könyörgésbe fogott. Szerette volna meglátogatni férjét, ám az határozottan visszautasította, hiszen minden figyelmét Emma kötötte le. Bár Nelson és Emma is tisztelték házastársukat, házasságuk mégsem nyújtotta számukra azt a romantikát és izgalmat, amire vágytak és amit partnerüktől reméltek. Nelson és Emma kapcsolata azonban tele volt érzelmekkel, temperamentummal és humorral, valamint határtalan energiával, ambícióval, amit a hírnév csak még inkább megfűszerezett. Érzéseiket tovább fokozta a franciákkal szembeni küzdelem izgalma, miközben mélyen egymásba szerettek. Így 1800 májusának elején Emma már terhes volt Nelson gyermekével: 1801. január 31-én egy leányt szült férje londoni házában, a Clarges Street-en, a Piccadilly negyedben, aki a különleges, Horatia Nelson nevet kapta.

A hármas kapcsolat izgalomban tartotta a londoni közvéleményt

Szeretői viszonyuk javarészt a nyilvánosság előtt zajlott, amelyről gyakran cikkezett a korabeli sajtó is. A pletykalapok minden lépésükről tudósítottak Lady Hamilton öltözködésétől kezdve a házuk berendezésének stílusán át az általuk adott estélyek vacsoramenüjének fogásáig. A botrányos affér miatt a Külügyminisztérium megkérte a 72 éves Sir William-et, hogy mondjon le posztjáról, az Admiralitás pedig újra szolgálatba rendelte Nelsont. Az altengernagy a La Manche védelmében vett részt, majd az 1801. október 22-i fegyverszünet után, egyre romló egészségi állapotban térhetett ismét haza Angliába. A hős és szeretője így novemberben újra reflektorfénybe került, és Nelson felesége, Fanny (aki hét éve nem látta férjét) csupán a háttérből figyelhette az eseményeket. Hamarosan követelte, hogy Lord Nelson váljon meg a szeretőjétől. Arra azonban nem számított, hogy az ultimátum annyira feldühítette férjét, hogy úgy döntött, benyújtja a válókeresetet. Kifizette vagyonának felét, és végleg kiköltözött közös otthonukból. Soha többet nem látták egymást.

Nelson 1802-ben vásárolta meg a Merton Place udvarházat Surrey grófságban, ahol jó ideig együtt éltek Emmával (sőt, néha Sir Williammal is). A hármas kapcsolat erős izgalomban tartotta a londoni közvéleményt, az emberek minden apró részletet imádtak elolvasni ezzel kapcsolatban az újságban, míg mások nem voltak hajlandóak szóba sem állni velük. Bár akkoriban a legtöbb arisztokrata szeretőt tartott vagy kereste a kurtizánok társaságát, azonban Nelson volt az első, aki ezt nyíltan felvállalva elhagyta feleségét a viszony miatt. Ezt látva sokan megbotránkoztak.

Lord Nelson nagy nyomás alá került: a sajtótól félve elégette Emma leveleit és arra kérte a nőt, hogy ő is tegye ugyanezt azokkal, amiket tőle kapott. Megpróbált szembe menni a társadalmi ítéletekkel, miközben igyekezett megőrizni a tiszteletre méltó életmód látszatát. Amikor Sir William 1803-ban elhunyt, Nelson a fegyverszünet végével visszatért a tengerre. A magára hagyott Emma már terhes volt a második gyermekükkel. A kislányuk 1803. elején született meg, ám néhány hetes korában elhunyt. Az elkeseredett anya szerencsejátékokban keresett vigasztalást, amivel hatalmas összegeket játszott el, és féktelen költekezésbe kezdett. Nelsonnal sem látták egymást két év, három hónapig, aki csak 1805. augusztusában tért vissza Angliába.

A férfi egy boldog és tartalmas három hét után szeptemberben azonban újra megkapta a behívóját: ezúttal Cadiz melletti Trafalgar-fok közelébe hajózott. A csata előtt megírta végakaratát: minden vagyonát Emmára és Horatia-ra hagyta, és nemzeti hősként kérelmezte a kormányától, hogy biztosítsák szeretőjének azt a szükséges összeget, amellyel Emma „megtarthatja rangját az életben”. Nelson altengernagy 1805-ben elesett a csatában, és a londoni arisztokrácia gyorsan leírta Emmát, akit már csak erkölcstelen múltú özvegyasszonynak tekintettek. Felerősödtek körülötte a pletykák is, és a kormánynak esze ágában sem volt válaszolni a támogatást kérő beadványára. Az adósság és az árulás csapdájába esett.

Emma rövid idő alatt felélte a a Sir William Hamilton után kapott szerény nyugdíját, és komoly adósságokat halmozott fel. Innen már egyenes út vezetett az adósok börtönébe. Csak egy év után, 1814-ben szabadult és menekülni kezdett lányával, Horatiával együtt a hitelezők követelései elől. Végül a franciaországi Calais-ban kötöttek ki, ahol az alkoholba fojtotta bánatát. Teljesen elszegényedve, 1815. január 15-én (néhány hónappal az 50. születésnapja előtt) halt meg májzsugor következtében.

Facebook javaslat: Botrányos szerelmi ügyei, kifinomult erotikus előadóművészete tették a 18–19. század fordulóján az előkelő társaságokban Európa-szerte ismert személyiséggé Lady Emma Hamiltont. A döntő jelentőségű trafalgari csata győztes hadvezére, Lord Horatio Nelson is menthetetlenül beleszeretett. Botrányos viszonyuk éveken át szolgáltatott témát a londoni arisztokráciának.
 

Emma Hamilton kifinomult erotikus előadóművészetével bűvölte el Lord Nelsont

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra