Múlt-kor.hu

Egyiptom visszakapta az Olaszországban lefoglalt lopott műkincseket

Egyiptom visszakapta az Olaszországban lefoglalt lopott műkincseket

2018. július 3. 16:56 MTI

Több száz ókori műtárgyat és több ezer régi pénzérmét kapott vissza Egyiptom Olaszországtól, a kincseket az olasz hatóságok foglalták le Nápolyban hónapokkal ezelőtt.

„Megérkezett Kairó repülőterére az ókori egyiptomi birodalmak idejéből származó 195 kis műtárgy és 21 600 pénzérme” – olvasható az egyiptomi főügyészség hétvégi közleményében. Az egyiptomi főügyészség korábban nagyszabású nyomozást indított a kicsempészett értékes ókori tárgyak után.

A visszakapott emlékek között volt 151 kicsiny, sírmellékletnek készült szobor, vagyis usébti, öt halotti maszk, egy fából készült koporsó, két kis facsónak, 11 agyagedény és három, az iszlám korából származó színes kerámia csempelap – áll a közleményben. „A műkincseket jelenleg restaurálják, majd a kairói Egyiptomi Múzeumban állítják ki időlegesen” – mondta Mosztafa Vaziri, a legfelsőbb régészeti tanács vezetője.

Egyiptom visszautasította azokat a jelentéseket, amelyek szerint a hajókonténer, melyben a csempészett műkincseket megtalálták, egy egyiptomi diplomata tulajdonában állt, közleményük szerint egy olasz állampolgáré volt. Egyiptom 2016 márciusa és 2018 májusa között tíz országban nagyjából ezer csempészett műkincs nyomára bukkant – közölte Halid al-Anani régészeti miniszter egy kormányértekezleten.

Egyiptom visszakapta az Olaszországban lefoglalt lopott műkincseket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra