Múlt-kor.hu

Egy nemrég előkerült fénykép oldhatja meg Amelia Earhart eltűnésének rejtélyét

Egy nemrég előkerült fénykép oldhatja meg Amelia Earhart eltűnésének rejtélyét

A repülés története első nagy női úttörőjének ismeretlen sorsa régóta foglalkoztatja a kutatókat és lelkes amatőröket egyaránt. Earhart a hivatalos verzió szerint a Csendes-óceánba zuhant, mások szerint egy lakatlan szigeten hajtott végre kényszerleszállást. Egy újonnan előkerült fénykép pedig azt a teóriát látszik alátámasztani, miszerint navigátorával együtt japán fogságba került. 

Egy nem mindennapi vállalkozás

Az Atlanti-óceánt 1932-ben egymaga keresztülrepülő Amelia Earhart korának ünnepelt hőse volt. A történelem egyik legelső híres női pilótája 1937-ben egy utolsó nagy vállalkozásra szánta el magát: megkísérelte körberepülni a Földet, amit előtte csak néhányan, a bolygó északi, tehát "rövidebb" részén tettek meg, míg Earhart útvonala javarészt a trópusi égöv mentén haladt.

Miután a Kalifornia állambeli Oakland városából a floridai Miamiba repült, ahol bejelentette útját a sajtó előtt és június 1-én korszerű Lockheed Electra típusú gépével, fedélzetén Fred Noonan navigátor társaságában útnak indult. A következő hónapban sikeresen abszolválták a Dél-Amerika, Afrika, majd Ázsia felett való átrepülést – természetesen számos megállóval útközben – és június 28-án végül megérkeztek Új-Guineába. Innen július 1-én emelkedtek ismét levegőbe és indultak el tervezett útjuk egyik legutolsó szakaszára, a Csendes-óceán közepén fekvő Howland-sziget felé.

Amelia Earhart

Mivel mindez még a radartechnológia elterjedése előtt történt, Earhart útját egy Howland mellett horgonyzó hajó, az Itasca segítette rádiós iránymeghatározás, illetve füstjelek segítségével. Az Itasca által Earharttól fogadott utolsó jelzés szerint a repülőgép már a sziget közelében járt július 2-ának reggelén, de még nem sikerült megpillantaniuk azt. Ugyanezen jelzés szerint az Elektra repülőgép üzemanyagszintje ekkor már alacsony volt.

Amelia Earhart és Fred Noonan ezt követően mintha eltűnt volna a Föld színéről. A repülőgép sosem érkezett meg Howland szigetére és mindmáig sem a két kalandor holttestét, sem az Elektra lezuhant roncsait nem tudták azonosítani. Az azóta eltelt 80 évben természetesen számos elmélet látott napvilágot Earhart sorsát illetően.

Amelia Earhart és Fred Noonan

Az amerikai kormányzat hivatalos magyarázata – és a legtöbb kutató által valószínűsített verzió – szerint semmiféle rejtély nincs az eset mögött: Earhart nem találta meg a szárazföldet, repülőgépéből az utolsó bejelentkezését követően kifogyott az üzemanyag és az Elektra a Csendes-óceánba zuhant. A gép és utasainak maradványait tehát az óceán mélyén kell keresnünk. A roncsok felkutatására már 2002-ben, majd 2009-ben is indult expedíció, de mindeddig sem a mélytengeri radaros vizsgálatok, sem a felderítő búvárrobotok alkalmazása nem vezetett eredményre.

Kitaszítottan egy lakatlan szigeten vagy japán fogságban sínylődve

Egy másik elmélet szerint Earhart és Noonan egy Nikumaroro nevű lakatlan szigeten hajtott végre kényszerleszállást. Eme verzió alapja, hogy az utolsó bejelentkezés során Earhart arról tudósította az Itasca rádiósait, hogy „157 337-es vonalon” halad, amely azt jelentette, hogy egy Howlandot északnyugatról délkelet felé haladó útvonalon igyekezett megközelíteni. Amennyiben eltévesztette a szigetet, úgy a következő szárazföld a nagyjából 500 km-re fekvő, napjainkban Kiribatihoz tartozó Nikumaroro-atoll lett volna.

Amelia Earhart

Az elkövetkező 10 napban az Itasca még további 121 rádiós jelzést érzékelt, amelyek közül 57 akár az Elektráról is származhatott. Ez arra enged következtetni, hogy Earhart sikeresen letette a gépét az atoll felszínén, ahol ekkor még alacsonyan állt a dagály. Ahogy azonban a napok haladtak előre, a dagály végül elvitte a mozgásképtelen repülőgépet, ami magyarázatul szolgálhat arra, miért szűntek meg a rádiós jelek július 13-án.

A lakatlan sziget még ugyanebben az évben a brit gyarmatosítás célpontjává vált és egy felfedező csapat által készített fényképen később repülőgépleszállás nyomait vélték felfedezni a parton. Az 1938-ban a szigetre érkező gyarmatosítók jelentése szerint repülőgépdarabokat találtak, majd 1940-ben egy tábortűz maradványai mellett eltemetett emberi csontokat, illetve egy férfi és egy nő cipőinek maradványait fedezték fel. A csontok vizsgálat azt mutatta, hogy azok egy Earhart korabeli és fizikumú nőhöz tartoztak egykoron. Ugyancsak előkerült a környékről egy szextáns tartódoboza.

Amelia Earhart és a navigátor Fred Noonan

1989-ben több expedíció is érkezett a szigetre, amikor is további tábortüzek nyomait, nem őslakos módra (fej nélkül) elfogyasztott halmaradványokat, 1930-as évekbeli üvegeket, valamint egy arckrémet találtak, amelyet feltételezések szerint Earhart is használhatott. A szigeten jelenleg is zajlik egy expedíció, most emberi maradványok kiszagolására kiképzett kutyákkal keresik a szerencsétlenül járt pilótanő és társa holttestét.

A legvitatottabb elmélet szerint azonban az Elektra nem délkelet, hanem valójában észak felé haladt tovább, elérte az akkor Japán fennhatóság alatt álló Marshall-szigeteket, ahol Earhart és Noonan – mint kémek – a japánok fogságába estek. Az elmélet hívei megoszlanak atekintetben, hogy mi lett ezután a pilóták sorsa: egyesek azt feltételezik, hogy kivégezték őket, mások szerint azonban később visszatérhettek az Egyesült Államokba, ahol új személyazonossággal élték le hátralévő életüket.

A közelmúltban előkerült fénykép

Az elméletet korábban csak a szigetlakók elbeszélései támasztották alá, akik közül többen állították, hogy látták az Elektra leszállását. 2015-ben továbbá a Mili atoll környékén előkerült két fémdarab, amely egyesek szerint Earhart repülőgépéből származik. Bár mindez, illetve a tény, hogy a Marshall-szigetek túlságosan is messze helyezkednek el a Howland szigettől, legalábbis bizonytalanná teszik az elméletet, nemrégiben azonban napvilágot látott egy új forrás, amely mégiscsak ezt a verziót látszik megerősíteni.

Az Egyesült Államok Nemzeti Levéltárában bukkantak rá egy fényképre, amely a szigetcsoporthoz tartozó Jaluit-sziget kikötőjét ábrázolja, minden bizonnyal még 1943 előtt (ekkor ugyanis az amerikai légierő lebombázta Jaluitot, míg a képen még sértetlenül áll a kikötő). A fényképen látható egy hajó, ami fedélzetén épp egy repülőgépet szállít, míg a dokkon álló emberek között egy arcfelismerésre specializálódott törvényszéki szakértő, Kent Gibson szerint „nagy valószínűséggel” Amelia Earhartot és Fred Noonant láthatjuk.

A fénykép történészek és egyéb kutatók általi mélyebb elemzése azonban még nem történt meg, de nem kizárt, hogy a jelenleg több irányban is folyó vizsgálatok hamarosan fényt derítenek majd az elmúlt évszázad egyik legnagyobb rejtélyére.

Egy nemrég előkerült fénykép oldhatja meg Amelia Earhart eltűnésének rejtélyét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. tavasz: Sorsgyötörte magyar anyák

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra