Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy leégett „kis Pompejit” fedeztek fel Lyon mellett

2017. augusztus 3. 14:34

„Egy egészen kivételes lelet” – mondta a francia kulturális miniszter arról a római kori városról, amelyet a francia régészek „kis Pompejinek” neveztek el, ugyanis több tűzvész után a lakói elmenekültek, az ott hagyott emlékeik pedig bámulatos módon őrződtek meg. A Lyontól délre található Vienne-ben egy lakótelep építését megelőző feltárást végeztek a kutatók, amikor rábukkantak az elmúlt 40-50 év legszebb római kori emlékére.

<

Vienne francia város délkeleti külterületén római kori luxuslakásokat és középületeket fedeztek fel a kutatók. „Hihetetlen szerencsések vagyunk. Ez kétségtelenül az elmúlt 40 vagy 50 év legkivételesebb római kori helyszíni feltárása” – mondta Benjamin Clement régész, aki a Lyontól 30 kilométerre délre lévő, Rhone folyó menti kisváros ásatását vezeti. Vienne városa – amely római kori színházáról és templomáról is ismert lehet – fontos központ volt egykoron az Észak-Galliát a mai Franciaország déli tengerpartján elhelyezkedő Gallia Narbonensis provinciát összekötő útvonalon.

A régészeti helyszínné nyilvánított területen egyébként egy 7 ezer négyzetméteres lakóközpontot terveznek felhúzni. A francia kulturális miniszter által „egészen kivételes leletnek” nevezett felfedezés azért is ritka, mert szokatlanul nagy kiterjedésű fogás egy lakott területen.

A helyszín, amelynek római lakóépületeit a Kr. u. 1. századra datálják, a régészek szerint közel 300 éven át volt lakott, mígnem több tűzvészt követően lakói végleg elhagyták. A népesség elmenekülésekor ott hagyott tárgyak kiváló állapotban őrződtek meg az utókornak, ezért is kezdték a kutatók „igazi kis Pompejinek” nevezni az egykori települést.

Az otthonok közül kiemelkedik egy impozáns lakóépület, amelyet díszes mozaikpadlójának képei miatt Bacchanália-házként emlegetnek. A régészek szerint valamikor egy gazdag kereskedőcsaládé lehetett. Az ábrákon Dionüszosz vagy Bacchus követői a menádok, másképpen bacchnásnők, valamint egy félig ember, félig kecske alakú szatír fedezhető fel. A lángok elpusztították a fényűző otthon első emeletét, az erkélyt, valamint a tetőszerkezetet, továbbá romba dőlt vízellátó rendszer, a valaha minden bizonnyal igényes kert és tönkrementek a mellszobrok és egyéb márványból készült művek. „Képesek lehetünk e házat a padlótól a mennyezetig eredeti pompájában visszaállítani” – tette hozzá azonban Clement.

Egy másik épületben szintén felfedeztek egy nem mindennapi mozaikpadlót, amelyen a mezítelen fenekű Thália, a komédia és a költészet múzsája látható, amint éppen elrabolja Pán, a pásztorok kecskeszarvú, -lábú, és -farkú istene. A tervek szerint a mozaikokat el fogják távolítani a helyükről, és a restaurálást követően, 2019-től Vienne múzeumában lesznek láthatóak.

A kutatók nyilatkozataikban kiemeltek még egy nagy, az egykori piactéren álló középületet is, amelyet Herkules szoborral díszített szökőkút ékesített. Clement szerint minden bizonnyal egy filozófiai iskola lehetett. Az áprilisban megkezdett ásatások szeptember közepéig tartanának hivatalosan, de a francia állam meghosszabbította egészen decemberig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy leégett „kis Pompejit” fedeztek fel Lyon mellett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra