Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Arkhimédész tételei a röntgengépben

2005. május 23. 10:36

Az ókor egyik legnagyobb matematikusának, Arkhimédésznek a középkorban pergamenre másolt írását sikerült olvashatóvá tenni röntgensugár segítségével.

<

Ókori matek röntgensugarú megvilágításban

Magas intenzitású röntgensugarak segítségével Arkhimédész egyik töredékesen ismert művének középkori másolatát tudták olvashatóvá tenni a kaliforniai Stanford Szinkrotron Sugárlaboratórium fizikusai. Arkhimédész mechanikai teorémák módszeréről szóló korai írását ugyanis egy a X. században élt írástudó pergamenre másolta, majd a palimpszesztek megszokott eljárásával a rendkívül drága bőr alapanyagú pergament újrahasznosították - a tintát a bőrről lekaparták, szöveget írtak rá, végül egy XIII. századi imakönyvbe illesztették. A levakart szövegű oldalt ugyan már 1906-ban megtalálták az imakönyvben és ultraibolya fénynél azonosították is az eredeti szöveg nagyrészét. Ám az egymást fedő középkori írásokat a huszadik században egy hamisító újra felülírta egy középkorit írástudót utánzó rajzzal (lásd a képen), s így ezeken az oldalakon mára hagyományos módszerekkel már olvashatatlanok az alul lévő középkori szövegek.

A fizikus kutatók a pergamen ezen oldalait először olvashatták újra, ugyanis  röntgensugaraik hatására a középkori vastartalmú tintával írt eredeti szövegrészek foszforeszkálni kezdtek. Az átvilágításon azonban az utólag ráhamisított kép alatt lévő eredeti X. századi szöveg nem teljesen elkülöníthető a XIII. századi felülírástól, sőt az oldal elején és hátulján szereplő különböző írások sem különülnek el igazán.

Archimedes Palimpsest

 

A vizsgálatot végző kutatók és más szakértők véleménye azonban megegyezik abban, hogy az eljárás egyedülálló, s várhatóan számos régi kézirat válik majd olvashatóvá ezzel a módszerrel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Arkhimédész tételei a röntgengépben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra