Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lenni vagy nem lenni: Hamlet az interneten

2005. május 20. 10:35

Egy folyamatosan bővülő internetes variorum a darab összes létező variánsát elérhetővé teszi.

<

Olvassa el a Hamletet!

"Sokkal több írás született Hamletről, mint akármelyik másik Shakespeare darabról, és a karakterről szóló értelmezések száma is egyre nő" - mondta el a téma szakavatott kutatója, Eric S. Rasmussen a Nevadai Egyetem professzora egy nemrég adott interjúja során. "Míg a viktoriánusok Hamletet érzékeny virágszálnak látták, addig a hatvanas évek formálódó popkultúrájában a fiatal dühös emberek egyfajta prototípusa lett" - mondta el a kutatásról a professzor. "Ahogy emberek Hamletről gondolkodnak, egyfajta tükröt jelent az aktuális kulturális gondolkodásról és értelmezésekről, így magáról a korról is."

A Rasmussen professzor vezetésével dolgozó kutatócsoport közel 10 éve gyűjti és katalogizálja a világ minden pontjáról származó Hamlettel kapcsolatos információkat. A begyűjtött információkban a darab minden változata és minden értékelése-említése egy adatbázisba kerül majd. A National Endowment for the Humanities 1 millió dolláros támogatásával működő mamut-projekt közel áll a befejezéshez, bár a szerkesztők szerint mindig lesz olyan részlet, ami bekerülhet az adatbázisba. "Ha csak a darab egy sora érdekli a látogatót, akkor akár annak minden 400 év alatt megjelent változatát, fordítását és minden említésre méltó interpretációját átböngészheti majd" mondta Rasmussen.

Az eddig elkészült munka közel fele már egy ingyenes tárhelyen elhelyezett információs oldalon tanulmányozható, ám a leghíresebb sorokat (és azok háttéranyagát) még nem tették fel a kutatók. Reményeik szerint a következő pár hónap során ez is megvalósulhat majd, azaz a közel 3500 hiányzó sorral legalább szövegek szintjén teljes lesz az adatbank. A tervek szerint utolsóként teszik majd fel a híres "Lenni vagy nem lenni"-sort, mely mintegy lezárása lesz a munkáknak.

Hamlet Online

A csúcstechnikájú variorum, azaz a több verziót egymás mellett felvonultató, és szerkesztők és kutatók jegyzeteivel ellátott munka "ötlete onnan származik, hogy össze kell gyűjteni mindent a témában, amit csak lehet" mondta Rasmussen. A Hamlet első varioruma 1773-ban jelent meg, és már akkor is 10 kötetre rúgott; az 1821-es kiadás pedig 21 kötetet töltött meg. Mikor a Modern Language Association a kilencvenes évek elején egy új nyomtatott variorumot szeretett volna készíttetni a témában, akkor Bernice W. Kilman szerkesztő a következő - akkor őrültnek vélt - ötletet vetette fel: miért nem használnak számítógépet az adatok rendezéséhez, és talán publikálják azokat interneten vagy CD-ROM-on? Bár az MLA illetékeseinek nem tetszett az ötlet, ám hagyták, hogy Kilman saját költségéből dolgozzon ezen az őrült ötleten. "Tudtam, hogy bár a szerkesztőknek nem teszik az ötlet, az interneté lesz a jövő" mondta el a projektet ma is koordináló Kilman, aki a Nassau Community College professzor emeritusa.

Persze nem hanyagolták el a nyomtatott kiadást sem, ám az még messze van a megvalósítástól, és csak a legjelentősebb adatokat tartalmazza majd. Kilman szerint a nyomtatásban sűrítve jelenik meg a munka lényege, míg az internet lehetővé teszi, hogy a kutatók minden általuk talált adatot közzétegyenek. "Nem akar majd mindenki 30 vagy 50 kommentárt olvasni a 762. sorról - inkább azt olvasnák el, hogy egy szakértő szerint mik a leginkább lényeges pontok" mondta el a professzornő. Ám van a munkának hátulütője is: a 20. századi kommentárok és vélemények egy része szerzői-jogi okok miatt nem kerülhet fel az adatbázisba.

A kutatás során persze szükségessé vált némi irodalmi detektívmunka is. Rasmussen elmondása szerint "elég sokat kutattunk a levéltárakban, hogy felkutassunk mindenkit, aki írt valamit Hamletről". A több jeles kutató részvételével zajló folyamat során Rasmussen elmondása szerint azért őt választották vezetőnek, mert bár már akadémiai képesítéssel is rendelkezik, elég fiatalnak számit (a kezdetkor még csak 34 éves volt). Szerinte "ez egy életreszóló munka. Aki variorumot készít, az egész életében egy témán dolgozik, majd halálakor "mindössze" több cipősdoboznyi katalóguscédulát hagy csak az utókorra". A kutatandó anyag mennyisége persze folyamatosan nő: minden évben közel 500 különböző műfajú munka születik Hamletről. "Lenyűgöző, hogy az embereket mennyire érdekli még ma is Hamlet személyisége" - mondta Rasmussen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lenni vagy nem lenni: Hamlet az interneten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra