Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1990: Franciaország kitiltja a brit marhákat

2005. május 30. 14:29

Tizenöt évvel ezelőtt a francia élelmiszer-egészségügyi szakhatóság kiadott egy jelentést, mely szerint a brit marhahús tartalmazza a szivacsos agysorvadással (BSE) járó, emberre is veszélyes állatbetegség, a kergemarha-kór kórokozóját. Az Európai Unió történetének eddigi legnagyobb élelmiszer-botránya vette kezdetét.

<

A brit marhaállományban pusztító BSE-járvány miatt az EU teljes exporttilalmat vetett ki a brit marhahúsra és élőmarhára, de az intézkedést szigorú megkötésekkel feloldotta.  Azonban az élelmiszerbotrányok által keltett pánikra hivatkozva a francia kormány az EU-döntés ellenére is fenntartotta egyoldalú embargóját a brit marhahúsra, vállalva akár egy uniós válság kirobbantását is.

Néhány nap múlva Németország és Olaszország is csatlakozott az angol marha embargójához s nem oldotta fel a brit marhahús behozatali tilalmát. A háború kitört: brit társadalmi szervezetek sora bojkottot kezdeményezett a francia élelmiszerek ellen. A brit mezőgazdasági miniszter személyesen hirdetett  bojkottot a francia bor és a francia mezőgazdaság összes terméke ellen.

A kergemarha kór 1996. március 20-án lépett tetőpontjára, amikor a brit kormány elismerte, hogy már tíz éve ismeri a szivacsos agysorvadással (BSE) járó, emberre is veszélyes állatbetegség, a kergemarha-kór kórokozóját. Az emberre veszélyes Creutzfeldt-Jakob kórnak több változata létezik, s ezek közül csak az egyik, az ún. variáns Creutzfeldt-Jakob (vCJD) kór hozható összefüggésbe a kergemarhakórral (másképpen a szarvasmarhák szivacsos agyvelőkárosodásával - angolul bovin spongiform encephalopathia, BSE). Az 1986-ban Nagy-Britanniában diagnosztizált betegség közel 178 ezer brit marha halálát okozta és több mint 3,7 millió elpusztulásában játszott közre. Szakértők szerint a BSE könnyen átterjed emberre is, ha valaki fertőzött állat húsából fogyaszt.

A francia kormány brit marhahúsra kivetett embargója után egy héten belül minden ország leállította az angol marha behozatalát, melyet Franciaország kivételével csak 1999-ben oldottak fel. Miután az EU súlyos büntetést helyezett kilátásba, Franciaország utolsóként szintén feloldotta az embargót 2002 októberében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1990: Franciaország kitiltja a brit marhákat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra