Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A koncentrációs tábor felszabadulására emlékeztek Dachauban

2005. május 3. 13:13

Ezer túlélő is részt vett vasárnap a München melletti Dachauban az elsők között létesült koncentrációs tábor felszabadulásának 60. évfordulóján rendezett megemlékezésen.

<

Dachau, 1945

Dachaut a 42. amerikai gyalogos hadosztály szabadította fel kilenc nappal a második világháború európai fejezetének a lezárulta előtt. A vasárnapi megemlékezésre amerikai veteránok is eljöttek.

 

Dachauba 1933 és 1945 között több mint 30 országból körülbelül 200 ezer embert internáltak, becslések szerint 30 ezer ember vesztette életét. A felszabadítók elé borzalmas látvány tárult: nyitott teherszállító vagonokban hullahegyek hevertek, az életben maradottak éheztek, járvány sújtotta őket.

 

A 60. évfordulón rendezett dachaui megemlékezésen Friedrich Vetter, München és Freising érseke a felejtés ellen emelte fel szavát. Wolfgang Huber, a németországi evangélikus egyház vezetője azt szorgalmazta, hogy mindig az emlékezéskultúra része maradjon "a németek által gyakorolt erőszak miatt érzett szégyen és az áldozatokkal vállalt szolidaritás".

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A koncentrációs tábor felszabadulására emlékeztek Dachauban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra