Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Plakátok a 40-es, 50-es évekből

2002. április 8. 23:01

Az Artbooks szervezésében megnyílt Magyarország első plakátgalériája, mely egész Közép-Európában egyedülálló vállalkozásnak számít.

<

Az Artbooks Antikvárium szervezésében nyílt meg Magyarország első plakátgalériája, mely egész Közép-Európában egyedülálló vállalkozásnak számít. A Hold utcai kiállítóhely elsőként a 40-es, 50-es évek politikai plakátjait mutatja be, majd André Kertész fotóiból és Alphonse Mucha munkáiból terveznek tárlatot.
Az Artbooks Antikvárium egyedülálló vállalkozásba fogott, amikor múlt csütörtökön megnyitotta Magyarország és Közép-Európa első kereskedelmi célú plakátgalériáját. Szabó Károly könyvkereskedő, az üzlet vezetője szerint olyan területről van szó, ahová érdemes betörni. Célja az, hogy megpróbálja helyreállítani a grafika egyik legsokszínűbb és valaha legnépszerűbb műfajának presztízsét, melyet az utóbbi évtizedekben "mostohagyerekként" kezeltek. A modern plakát az 1890-es évek Francia-országában, a fotomechanikus sokszorosító eljárások feltalálásával kelt életre. Hozzáférhetősége és vonzereje miatt Anatole France a szegények freskójának nevezte el. A legnagyobb festők előszeretettel rajzoltak plakátot, Toulouse-Lautrec és Alphonse Mucha munkái legendaszámba mennek. A hazai képzőművészek, köztük Bortnyik Sándor, Berény Róbert, Irsai István és Konecsni György számtalan emblematikus terméknek terveztek arculatot. A műfaj a hatvanas évektől lassan háttérbe szorult, majd jóformán feledésbe merült. Ma csak néhány közgyűjtemény, így a Magyar Nemzeti Galéria, a Nemzeti Múzeum és a Kiscelli Múzeum rendelkezik komoly plakátanyaggal. Mint Szabó Károly mondja, ellentétben Nyugat-Európával, ahol felismerték a régi plakátok, az ún. vintage posterek értékét, és sok galéria kifejezetten erre a szegmensre szakosodott, itthon senki nem foglalkozott ilyen profillal. A könyvkereskedő évek óta gyűjti a grafikai plakátokat: múzeumokkal és műkedvelőkkel cserél, járja az Ecseri piacot, hogy új leletekre bukkanjon. Rendszeresen vezeti a Blitz és a Kieselbach Galéria árveréseit, s tapasztalatai alapján úgy látja: kialakulóban van egy biztos ízlésű fiatal műgyűjtő réteg.

Az új galéria nyitó Április 4-ről szóljon az ének című nyitó kiállítása a 40-es és az 50-es évek politikai plakátjaiból 14-et mutat be a látogatóknak április 19-éig. Szabó Károly szerint különösen az 1945-1948 közötti időszakban érezte minden párt fontosnak, hogy plakáton keresztül szólítsa meg potenciális támogatóit, és felhasználja a médiumban rejlő lehetőségeket az "új világ" formálására. Míg a második világháború előtti plakátok elsősorban életérzést és hangulatvilágot közvetítettek, itt a művészi eszközöket alárendelték a propagandának. Olyan elhíresült alkotások is felfedezhetők köztük, mint az MKP 1948-as plakátja Petőfi alakjával. A műveken a nemzeti és az internacionalista ikonográfia sajátos keveredése figyelhető meg. A szociáldemokraták több plakáttal képviseltetik magukat, némelyik korábbi munkák reprodukciója vagy továbbfejlesztett változata. A Tanácsköztársaság idején született az erőtől duzzadó, robusztus munkásember alakja, mely a kubizmus stílusjegyeit hordozza. A Mácsai-Hámori alkotópáros jegyezte "Tiéd a föld, műveld meg", az éra egyik grafikai remekműve. Mint Szabó Károly mondja: más jeles művészek, például Pál György, megrendelésre akár "bugyuta" plakátot is rajzoltak. Példaként említhető a "Szavazz a Népfrontra" című alkotása, ahol egy mesterséges kommunista idill rajzolódik ki. A 30-as évekbeli német és a 40-es, 50-es évekbeli magyar plakát között vizuális párhuzam vonható: hasonlóság mutatkozik a szimbolikában, s mindkettő a dinamikus, egyszerű hatásra épít. Érdekes a baloldali reformer Ék Sándor 1945-ös alkotása a jaltai konferenciáról, ahol az ököl lesújt a náci Németországra, s mellette az 1954-es párizsi egyezményt propagáló antiimperialista plakát, melyen egy kéz szétzúzza Nyugat-Németországot. Az antifasiszta és a szovjet minta együtt határozta meg az öntudatos mozgalmár, az "új ember" prototípusát. Még a diktatúra és a "láncos kutya" megbélyegzés előtt készült a Magyar-Jugoszláv Baráti Társaság közös kiállítását reklámozó plakát. A tárlatzárás után a második világháború előtti időszak kereskedelmi plakátjait, májusban André Kertész fotóit tekintheti meg a közönség. Szintén nagy érdeklődésre tarthat számot az Alphonse Mucha szecessziós remekeit bemutató kiállítás, melyhez árverés is kapcsolódik.
  • Magyar Hírlap Online

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    Plakátok a 40-es, 50-es évekből

  • Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

    Ízelítő a Magazinból

    További friss hírek

    Legolvasottabb cikkeink

    Facebook Twitter Tumblr

     

    Váltás az asztali verzióra