Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A három testőr Hollandiában

2004. május 11. 00:34

Egyesek szerint francia muskétások, talán köztük a legendás D'Artagnan földi maradványait rejti egy kert Maastrichtban.

<

Egyesek szerint francia muskétások - talán köztük a legendás D'Artagnan - földi maradványait rejti egy kert Maastrichtban, a holland kisvárosban - adta hírül a Reuters. Az eddig is ismert volt, hogy a királyné nyakékját kalandos úton visszaszerző testőr ebben a városban vesztette életét.

A holland-német-belga hármas határon fekvő, római településnyomokkal is büszkélkedő Maastricht rendőrsége is hajlik rá, hogy régészeket vonjon be a nyomozásba, amely a csontvázak megtalálása után indult el. `Szakértők fogják megállapítani, mennyi idősek a csontok, és mióta fekszenek ott` - közölte egy rendőrségi szóvivő kedden a sajtóval.

`Első pillantásra úgy tűnik, hogy inkább régészeti lelettel állunk szemben, és nem bűntény nyomaival. Talán francia, de az is lehet, hogy római katonák nyughelyére bukkantunk` - tette hozzá a rendőr.

Maastricht városát először Mosae Trajectumnak (a Meuse folyó átkelőhelyének) nevezték. Ekkor - az i. sz. előtti első században - római település volt a helyén. A város véres történelmének egyik epizódja az az ostrom volt, amelyet maga a Napkirály, XIV. Lajos vívott. Ebben a csatában esett el D'Artagnan is.

Száz évvel később a francia forradalmi csapatok elfoglalták Maastrichtot. A város csak azután került vissza Hollandiához, hogy Wellington hercege Waterloonál legyőzte Napóleont.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A három testőr Hollandiában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra