Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mein Kampf: bestseller Törökországban

2005. március 29. 11:11

Adolf Hitler önéletrajzi műve, egyben a náci ideológia egyik alapvetése, A harcom felkapaszkodott a bestseller-listákra Törökországban.

<

A Mein Kampf legutóbb januárban jelent meg a muzulmán országban, ma pedig az 50 000 eladott példánynak köszönhetően a D&R könyvterjesztő hálózat sikerlistájának negyedik helyén tanyázik. A könyv török kiadói általában azt állítják, pusztán a várható üzleti nyereség érdekében jelentették meg a tömeggyilkosságokért felelős könyvet, de vannak, akik elismerik: a Törökországban tapasztalható antiszemitizmus és Amerika-ellenesség bizony jócskán növeli a keresletet a Mein Kampfra.


Mi legyen a Mein Kampffal?
A Mein Kampfot a szerzői jogok birtokosa, a Bajor Szabadállam döntése szerint a világon sehol nem szabad kiadni. Ön mit gondol: ki lehetne adni Magyarországon? Ha igen, miért? Ha nem, kinek és hogyan? 
Írja meg véleményét itt!
Az Emre kiadó tulajdonosa, Sami Kilic eddig 26 000 példányt adott el a kinyomtatott 31 000 példányból. A kiadó szerint a könyvet "többnyire fiatalok olvassák". Kilic szerint több tényező is kíváncsivá tette a törököket a könyv iránt: köztük az ország felvételi törekvései az Európai Unióba, a növekvő Amerika-ellenesség és a palesztin-barát iszlám propaganda által gerjesztett Izrael-ellenesség. "Olyan napokat élünk, melyek egy ilyen könyv esetében jókora hatással vannak az eladásokra. Elképesztő ez a fejlemény" - nyilatkozta Kilic a Deutsche Welle német lapnak.


"Ezt a könyvet, melyben egy szemernyi emberiesség sincs, aggasztóan sokan veszik komolyan ma Törökországban" - mondta Dogu Ergil török politológus nemrég egy napilap kérdésére. "A nácizmus, melyet Európában már a történelem szemétdombjának mélyére temettek, ma újra felüti a fejét Törökországban" - figyelmeztetett a tudós.


"Objektív oka nincs, hogy Törökországban megjelenjen az antiszemitizmus" - mondja Ergil. "Mégis páran hisznek egy nemzetközi összeeskövésben, melyet szerintük a 'keresztesek' vezetnek - ami alatt az Egyesült Államokat, általában a nyugatot és a 'cionistákat' értik". Ergil azt is megjegyezte, hogy Hitler mindig is "bűnözőként vagy "őrültként" élt a török köztudatban.


A Mein Kampfot számos alkalommal kiadták már Törökországban, ám a mostani kiadás szokatlanul alacsony ára - átszámítva 4,50 dollár a szokásos 15-höz képest - is alaposan hozzájárult a könyv "sikeréhez". Törökország 22 000 fősre tehető zsidó közösségének vezetői hasztalanul tiltakoztak a kiadóknál, és megdöbbenésüket fejezték ki, amiért "a rasszizmus és antiszemitizmus magvait hintő, 500 oldalas könyv ilyen alacsony áron kapható".


2003 novemberében a török zsidó közösség többségének otthont adó Isztambulban két, autóba rejtett bomba robban zsinagógák előtt. A terrorista támadásokban, melyekkel az Al-Kaida terrorszervezet gyanúsítják, 25-en haltak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mein Kampf: bestseller Törökországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra