Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bolgár-görög vita Orfeusz származásáról

2005. március 23. 12:15

Orfeusz és Eurüdiké szerelme az ókor óta ismert történet, ám ez a sztori most komoly vitát váltott ki Bulgária és a Görög Turisztikai Hivatal között, mert az előbbiek szerint a görög mítoszok Orfeusza egyáltalán nem is volt görög.

<

Orfeusz és Eurüdiké szerelmének és kapcsolatuk tragikus végének története nem kevésbé ismert, mint Rómeó és Júlia tragikus drámája. De most életük feltételezett időpontja után közel 2,5-3 ezer évvel, Görögország és Bulgária vérre menő küzdelmet folytat birtoklásuk jogáért.

 

"Orfeusz a mai Bulgária területén élt" mondta el Nyikoláj Ovcharov régészprofesszor a sajtónak adott nyilatkozatában. "A görögök szerint görög volt, ám ez nem csak hogy nem igaz, hanem egyszerűen görög nacionalizmus". A professzor mindezen feltételezését arra a tavaly nyáron Bulgária déli részére vezetett expedícióra alapozza, melynek során bejelentették, hogy meghatározták Orfeusz sírjának helyét.

 

Corot: Orfeusz és Eurüdiké

 

Ám most Görögország nemzetközi turisztikai sajtókampányában a "mítikus Orfeusz szülőföldje" szlogennel reklámozza magát, és ez több helyen is nemtetszést váltott ki Szófiában. A Bolgár Utazási Ügynökségek Szervezetének vezetője, Donka Szokolva szerint a görög kampány a "történelem elferdítése".

 

Az athéni Nemzeti Régészeti Múzeum vezetője, Alexandra Christopoulou szerint a bolgár törekvések számítanak "propagandisztikusnak". "A történelemben az egyes nemzetek mindig is magukénak követelték a görög hősöket" mondta el a Daily Telegraph-nak, "így volt ez Nagy Sándorral is, és most ez van Orfeusszal. Bulgária egyébként akkor még nem is létezett."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bolgár-görög vita Orfeusz származásáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra