Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

600 éve halt meg Timurlenk

2005. február 18. 12:07

A mongol származású hódító és uralkodó, a `sánta Timur` a kor rettegett hadvezére és uralkodója volt.

<

Egy eltörökösödött mongol törzs, a barlaszok soraiból származott, akik részt

vettek Dzsingisz kán fia, Csagatáj hadjárataiban Transzoxánia (Üzbegisztán) területén, majd itt is telepedtek le. (Oxus az Amu Darja régi neve.) Amikor a tartomány uralkodója, Kazgan emír 1357-ben meghalt, Timur támogatta Kasgar kánját, Tugluk Temürt, aki 1361-ben el is foglalta Szamarkandot. Timur főminiszter lett, de nemsokára elmenekült, s Kazgan unokája, Huszajn emír mellé állt, aki a sógora volt. 1364-ben legyőzték a kormányzó Iljász Hodzsát, Temür fiát, majd 1366-ig nagyobbrészt meghódították Transzoxániát. 1370 körül Timur Huszajn ellen fordult, megostromolta Balh városát, megölette Huszajnt, majd Szamarkandban a Csagatáj-nemzetség kánjának és a mongol birodalom megújítójának kiáltotta ki magát.

 

Ezután Kelet-Turkesztán és Horezm kánjai ellen harcolt, 1380-ban foglalta el Kasgart. Az oroszok ellen támogatta Tokhtamist, a krími mongol kánt, aki nála keresett menedéket. Timur csapatai elfoglalták Moszkvát és Poltavánál szétverték a litván sereget. 1383-ban, Herát elfoglalásával kezdte meg perzsiai hódításait, ahol a vetélkedő dinasztiák nem voltak képesek ellenállni. 1385-ig kelet-Perzsia a kezére került, Fársz, Irak, Azerbajdzsán, Grúzia és Örményország pedig 1386-94 között. Közben Tokhtamis, aki az Arany horda kánja lett, behatolt Azerbajdzsánba, majd Transzoxániába. Timur 1391-ben az orosz sztyeppéken legyőzte a kánt, ám az új sereget toborzott, s 1395-ben a Kaukázusra támadt. Timur a Kura folyó mellett ismét megverte őt, s egy évre elfoglalta Moszkvát. A távollétében kitört perzsiai lázadásokat elfojtotta, városokat törölt el a föld színéről, a lakosságot kiirtotta, s Iszfahánban gúlákat rakatott a halottak koponyáiból.

 

Timur 1398-ban India ellen indult, s Delhi felé nyomult. Mahmúd Tugluk szultán seregére Panipat mellett megsemmisítő vereséget mért, s Delhit romhalmazzá változtatta. 1399-re ért haza, hatalmas zsákmánnyal. Utolsó hadjáratát 1399-ben indította az egyiptomi mameluk szultán és I. Bajazid oszmán-török uralkodó ellen. Azerbajdzsán, majd Szíria felé nyomult, kifosztotta Aleppót, legyőzte a mamelukok hadát, s 1401-ben elfoglalta Damaszkuszt. Az itteni összes kézművest Szamarkandba telepítette át. Bagdadban 20 ezer embert mészároltatott le, s valamennyi műemléket leromboltatta. 1402-ben megtámadta Anatóliát, az ankarai csatában szétverte Bajazid seregét, a szultánt fogságba ejtette. Szmirnát is elfoglalta a rodoszi lovagoktól.

Az egyiptomi szultán és VII. János bizánci császár alávetette magát hatalmának, ezért Timur hazatért Szamarkandba. Ezután egy Kína-ellenes hadjáratot szervezett, de a Szir-Darja partján megbetegedett és meghalt. Szamarkandban, a Gúr-i Emír síremlékben temették el. Birtokait két fia és unokái között osztotta fel, utódai éveken át folytattak harcot egymással, majd legkisebb fia, Sáh Roh egyesítette újra a birodalmat.

 

Tamerlán szobra Üzbegisztánban

 

Timur egy kis nomád csapat vezéréből lett az Amu-Darja és Szír-Darja közti területek emírje, majd 30 évig vezetett hadjáratokat a Földközi-tenger és Mongólia közti valamennyi ország ellen. Birodalmában számtalan földműves- és pásztornépet egyesített. A Dzsingisz kán-féle nomád harcmodor mestere volt, a meglepetésre és a mozgékonyságra épített, kora valamennyi katonai és diplomáciai eszközét felhasználta. Kiaknázta ellenfelei politikai, gazdasági vagy harcászati gyengéit, céljainak elérését szövetségekkel, intrikákkal és árulással is segítette. Kémjei révén sokszor már a csata előtt biztosította a sikert.

 

Legmaradandóbb alkotása Szamarkand műemlékegyüttese, különösen a nagymecset, amely ugyan megsérült egy földrengésben, de kupolájának megmaradt darabja is lenyűgöző. Timur mauzóleuma az iszlám művészet remeke. Dinasztiája, a Timuridák még száz évig uralkodtak, s alattuk Szamarkand oktatási, művészeti és tudományos központtá vált. Unokája, Ulugh bég csillagvizsgálót alapított és híres asztronómiai táblázatot állított össze. Kései utódja, Bábur a XVI. században elfoglalta Indiát és megalapította a mogul birodalmat.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

600 éve halt meg Timurlenk

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra