Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiderülhet Deep Throat személyazonossága

2005. február 16. 11:04

Ki lehetett Amerika egyik legtitokzatosabb embere, a Nixon elnököt végső soron megbuktató háttérember? A Nixon bukásához vezető Watergate-ügy iratainak megnyitásakor újrakezdődtek a Washington Post két tényfeltáró újságíróját informáló titokzatos személy valódi kilétére vonatkozó spekulációk. A dokumentumokban egy újabb összeesküvés-elmélet forrása is megtalálható: sokan máris az idősebb Bushra gyanakszanak.

<

Mindössze három ember tudja


Deep Throat nevét egy akkori pornófilm főszereplőjének művészneve, és az újságírók közt használt információszerzéssel kapcsolatos "deep-background" kifejezés szójátékából nyerte.
Vadászat Frankensteinre
Késik a Watergate-iratok közzététele
Harminc éve bukott bele Nixon a Watergate-botrányba
Elkeltek a Watergate-iratok
 
Nemrég a Texasi Egyetemen megnyitották a harminc éven át szigorúan titkos aktákat, melyeket az intézmény korábban 5 millió dollárért vásárolt meg a Watergate-ügyet felgöngyölítő Bob Woodward és Carl Bernstein újságírók tulajdonából. Bár az iratokból még nem derülhet fény arra, hogy kinek az információi alapján tudták az újságírók megbuktatni Nixon elnököt, életrajzírójuk szerint a titokzatos Deep Throat (Mélytorok) személyi adatai is az akták közt vannak valahol. Az újságírók korábban mindig is úgy nyilatkoztak, hogy Deep Throattal kötött megállapodásuk szerint életében nem hozzák nyilvánosságra kilétét.

A kiléte mindig is titkos volt, ám korábban több kísérlet is történt azonosítására. A csak Woodward, Bernstein és a Post régi szerkesztője, Ben Bradlee által ismert személy több könyv, újságírói és kutatóprojekt témája volt az elmúlt három évtizedben, melyek rendre más eredményt hoztak. A 2000-ben kiadott "In Search of Deep Throat" c. munkában például a korábban Nixont segítő Leonard Garment olyan elmélettel ált elő, mely szerint akkori kollégája, John Sears volt a rejtélyes Deep Throat. Sears és Woodward azonban tagadták az állításokat.

1999-ben Bill Gaines az Illinois-i Egyetem újságírás professzora és a Chicago Tribune korábbi oknyomozó riportere szemináriumot indított a rejtély megoldására. Négy évvel később tanítványaival arra az eredményre jutottak, mely szerint a Fehér Ház egy másik tanácsadója, Fred Fielding volt az informátor. Fielding azonban szintén tagadott. Gaines azonban nem adta fel, három tanítványával az elsők között tekintettek be a nyilvánosságra került archív anyagokba a Ransom Center épületében. Most a Fred Fieldingre vonatkozó információkat keresik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiderülhet Deep Throat személyazonossága

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra