Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megelevenedik a tápióbicskei csata

2004. április 2. 10:00

2004. április 4-én a Honvédelmi Minisztérium támogatásával `Emlékezés a tavaszi hadjáratra` címmel az 1848/49-es tavaszi hadjárat tápióbicskei csatája elevenedik meg a Tápió folyó hídjánál. Az április 1-9. között zajló látványos hagyományőrző fesztivál Jász-Nagykun-Szolnok és Pest településein immár másfél évtizedes múltra tekint vissza.

<

Április első vasárnapján élő huszártábor, haditechnikai-, izgalmas technikai bemutatók, és látványos csatabemutató várja a nagyközönséget.

Másfél évszázaddal ezelőtt a szabadságharc legnagyobb hadvezéreinek - Klapka György, Görgey Artúr és Damjanich János - részvételével a magyar honvédsereg dicsőséges győzelmet aratott a császáriak felett. Emlékükre április 4-én 200 hagyományőrző - ágyúsok, lovasok és gyalogosok - eleveníti fel a csatát, melynek látványos eleme volt a Tápión átívelő alig 2 méter széles híd elfoglalása. A vörössipkás és fehértollas honvédek versengésüket félretéve együtt nyomultak át a fatákolmányon, és egész napos csata után legyőzték a császári erőket.

A tavaszi hadjárat hagyományőrzők által felelevenített látványos programsorozatának híre mára túlnőtt határainkon is. Az eseményre a 15-20 ezer hazai érdeklődő mellett évek óta érkeznek szlovák, lengyel, cseh, német, francia résztvevők és látogatók.

A katonai hagyományőrzés keretében történelmi előadások, koszorúzási ünnepségek, táncházak, látogatható huszártáborok, kulturális műsorok, vetélkedők, katonai felvonulások kísérik az élethű csatabemutatókat a tavaszi hadjárat helyszínein: Boldogon, Turán, Jészfényszarun, Jászákóhalmán, Jászberényben, Nagykátán, Tábióbicskén, Kókán, Szentmártonkátán, Isaszegen és Gödöllőn.

A több mint egy hetes rendezvénysorozaton mintegy 20 lovas alakulat, 15 gyalogsági alakulat és 5 tüzér alakulat közel 500 katonai hagyományőrzője, valamint 30 kulturális szervezet, és 14 önkormányzat működik együtt.

Program

16.00 - Katonazenekari bemutató
16.30 - Közelharc bemutató
17.00 - Koszorúzási ünnepség az 1848-as emlékműnél
17.20 - Díszszemle
17.30 - Csatabemutató (narrátor: Dr. Csikány Tamás, történész)
16.00-18.00 - Haditechnikai bemutató

Időpont: 2004. április 4., 16 órától

Helyszín: Tápióbicske, Tápió folyó hídja


Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megelevenedik a tápióbicskei csata

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra