Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Angliában sosem volt sok angolszász

2004. március 31. 12:12

Egy érdekes kutatásból kiderült: az angolszász hódítók betelepülése egyáltalán nem járt akkora népességcserével a Brit-szigeteken, mint az a történelemkönyvekben eddig olvasható volt.

<

A hódítók...
A bonyolult kémiai eljárással nyert adatok szerint legalábbis Kelet-Angliában az angolszászok jóval kisebb mértékben tudtak benyomulni a helyi lakosság közé, mint azt korábban feltételezték. A Durhami Egyetem és a British Geological Survey kutatói 24 darab, az i. sz. 5-7. századra datálható észak-yorkshire-i csontváz fogazatát vizsgálták meg. A tudósok a stroncium és az oxigén különböző formáit igyekeztek azonosítani a maradványokban. Ezeknek az elemeknek a változatai - izotópjai - ugyanis karakterisztikusan különbözőek nemcsak egész Európában, hanem a Brit-szigetek területén is. A különbségeket a szélességi és a hosszúsági körök mentén is ki lehet mutatni, de az izotóp-mintázatok eltéréseiben szerepet játszik a tengertől való távolság és az évi középhőmérséklet is. Az adott lakóhelyen élő populáció jellegzetes izotóp-mintázata az egyén 12 éves korára kialakul és rögzül, így ez az információ megfelelő maradványok esetén kiválóan felhasználható az illető származási helyének azonosítására.

A 24 megvizsgált tetemből mindössze négy akadt, melynek oxigénizotóp-értékei a Brit-szigetekétől elütő mintázatot mutattak. Miután a kutatók finomítottak a mérési eljáráson, már csak egyetlen kontinentális származású személyt tudtak kimutatni a 24-ből. Az eredmények megerősítik azt a más történészek által is vallott tézist, mely szerint az angolszász hódítók kulturális és nyelvi térhódítása korántsem volt olyan nagymérvű az őslakosság körében, mint azt korábban hitték. Valószínűbb, hogy a kontinentális Európából érkező beáramlás sokkal csekélyebb volt, és a helyben lakó brit népesség volt az, amely befogadta az újonnan érkezetek kultúráját.

...és az őslakosok
A tudóscsoport azt is bebizonyította, hogy a területre a Brit-szigetek más részéből vándoroltak emberek. A yorkshire-i temető bronzkori maradványaiban lelt izotóp-mintázat ugyanis még egybevág a helyi ivóvíz összetételével, ám a későbbi, kora-középkori leletek sokkal nagyobb eltéréseket mutatnak. 20 helybéli halott közül 13-nak olyan oxigénizotóp-értékei voltak, melyek inkább a Penninektől északra jellemzőek. Dr. Paul Budd, a Durhami Egyetem tanára és a tudóscsoport vezetője ezt a rómaiak visszavonulása utáni (a római hadsereg és adminisztráció visszavonását követő) országos felbolydulásnak tudja be.

A friss kutatási eredmények a tavaly publikált, a Brit-szigetek egész területére kiterjedő nemzeti genetikai vizsgálat eredményeivel is összecsengenek, amelyekről annak idején az [origo] is beszámolt. Az akkori kutatás vezetője, David Goldstein, a University College London professzora arra jutott, hogy az angolszászok genetikai "lenyomata" a jelenlegi szigetországi populáción jóval szerényebb a vártnál. "Nem hiszem, hogy valaha is lezajlott volna egy nagymértékű népességcsere a szigeteken. A genetika szemszögéből vizsgálva egyértelmű, hogy Anglia történelmében nem lehet kimutatni ilyesmit" - állította Goldstein professzor a BBC News Online-nak. "A most megismert kutatási eredmények is azt bizonyítják, hogy az áttelepülők száma csekély volt, és még az angolszász kulturájú temetkezési helyeken is őslakosokat találunk."

A yorkshire-i temetőn végzett vizsgálatot és a kutatási eredményeket összefoglaló tanulmány az Antiquity című szaklapban olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Angliában sosem volt sok angolszász

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra