Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Meghamisították a bibliai idők régészeti leleteit

2005. január 6. 12:13

A bibliai régészet legnagyobb botránya robbant ki, miután az izraeli rendőrség régészeti leletek hamisításával és eladásával vádol három műkincsgyűjtőt és -kereskedőt.

<

Az izraeli rendőrség vádirata szerint Oded Golan és Shlomo Cohent műkincsgyűjtő, Robert Deutsch paleográfus, a haifa-i egyetem tanára, és Faiz al-Amaleh egyiptomi műkincskereskedő 23 éve működteti hamisító hálózatát. Tevékenységük nyomán több száz bibliai időkre datált régészeti leletre vésettek utólag feliratot, hogy jó áron értékesíthessék.

A hamis régészeti leletek között található Jézus testvérének, Jakabnak a 2003 június közepén előkerült osszáriuma (a sírokból származó csontok gyűjtőedénye), a 9. században uralkodott Jóás király kőtáblába vésett intrukciói. Jakab osszáriumát mindeddig az egyetlen, Jézus korabeli tárgynak hitték, melyen héber felirat tanúsítja Jézus létét: "Jakab, József fia, Jézus testvére". Az izraeli rendőrség lefoglalt egy elefántcsont jogart is, amelyről eddig azt gondolták, hogy az egyetlen Salamon templomából származó műtárgy.

 Tárgyi bizonyíték Jézus létezésére
 A legrégibb biblikus iratok
 Vita Jeruzsálem régészeti értékeiről
 Kutatják Keresztelő Szt. János barlangját
 Bibliai régészet
 Régészeti kutatások és egyéb felfedezések 2004-ben


Az izraeli régészeti hatóság (Israel Antiquities Authority) szerint több száz olyan régészeti lelet lehet múzeumok kiállításain és gyűjtők birtokában, melyeket eddig eredetinek gondoltak, de eredetiségüket nem vizsgálták alaposan. Shuka Dorfman, az izraeli régészeti hatóság munkatársa szerint "Világszerte számos hamisítvány van forgalomban. Több millió dollárt csaltak ki az elkövetők múzeumoktól is, miközben maguk gyártották a szenzációs leleteket" - nyilatkozta a brit The Guardian című napilapnak.

A nyomozás 2003-ban indult amikor Jóás kőtábláját egy magángyűjtő 4,5 millió dollárért kínálta fel megvételre az Izraeli Nemzeti Múzeumnak. Az izraeli rendőrség gyanúját az egyiptomi Faiz al-Amaleh műkincskereskedő alapozta meg, aki tel-avivi kocsmákban dicsekedett a hamisítványokkal.

A rendőrség azóta kihallgatott 124 tanút, köztük számos műgyűjtőt, régészt, muzeológust, a Sotheby's aukciós ház szakértőit illetve a British Museum valamint a Brooklyn Museum képviselőit. A tanúk közül többen is korábban maguk igazolták a most hamisítványnak tekintett tárgyak egy részét, tehát szakértői véleménye alapján akár a vádlottak védelmében is felléphetne. Az Izraeli Nemzeti Múzeum például nemrég nyilatkozatban ítélte el a hamisítókat, bár korábban több mint félmillió dollárt fizetett az elefántcsont jogarért.

Ennek ellenére az észak-kaliforniai Duke egyetem régészprofesszora, Eric Myers szerint az ügy elsősorban "nem a szakma tekintélyét tépázza meg, hanem a kereskedők és műgyűjtők gátlástalanságára irányítja a figylemet." A hamisítók ugyanis nem a bibliai időkből származó leletekre, hanem újonnan készített, de antikizált tárgyakra véstek vallásos feliratokat. Az így előállított és szenzációként tálalt leleteket jó pénzért adták tovább a múzeumoknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Meghamisították a bibliai idők régészeti leleteit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra