Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Történelmi filmek 2004-ben

2005. január 4. 12:07

2004 végén sorra vettük, mi foglalkoztatta a történész-szakmát és a történelem iránt érdeklődő nagyközönséget. A Múlt-kor sorozata végigjárja az év legfontosabb évfordulóit, felfedezéseit, történelmi filmjeit vagy éppen történelemmel kapcsolatos botrányait. Az évfordulók, botrányok, rejtélyek és érdekességek után harmadikként a 2004-es év történelmi filmjei nyomába eredünk.

<

Jelenkorunk filmjei

Bruno Ganz Hitlerként
az Untergangban

Hollywood és a történelem
Nagy Sándor és a jövő


A 2004-es év történelmi filmtermésének többsége szokás szerint a 20. századhoz kapcsolódik. Az erről az időszakról készült visszatekintő, dokumentarista alkotások ugyanúgy fémjelezték 2004-et, mint az aktuális játékfilmek.  A német filmgyártás több produkcióval is képviseltette magát az év során. Megtudhattuk például, hogy már huszonöt év telt el Németországban a Holocaust-sorozat nagy port felvert darabjainak bemutatása óta, ám idén a német birodalmi iskoláról szóló filmet is bemutatták a Goethe Intézetben.

A berni focivébéről készített dokumentumfilm alkotója, Guido Knopp is járt nálunk, akit jelenleg a német dokumentumfilm mestereként ismer a világ.

Németországban eddig tabuként kezelt témák is megjelentek a filmvásznon: Hitlerről eddig nem készült német film (sőt más sem nagyon, ha eltekintünk Chaplin diktátorától, és egy orosz alkotástól), ám most előbb Hitler főépítészéről készült egy alkotás, majd pedig Hitler utolsó napjairól mutattak be "Der Untergang" (A bukás) címmel filmet, mely 2005 január közepétől a magyar mozikban is látható.

 

Közelmúltunk népszerű történelmi témájának pikáns részleteiről szól a Titanicról készült háromdimenziós dokumentumfilm, melynek alkotója, James Cameron korábban a híres hajóról készített nagyköltségvetésű játékfilmje révén vált közismertté. Szintén különlegességet jelentett az a hír, melyben megtudhattuk, hogy most már nem csak az amerikai filmek kápráztatnak el minket a legújabb számítógépes technológia eredményeivel, hanem az orosz film történetében is sor került a digitális ugrásra. Az így készült első orosz háborús tévéfilm az 1942 nyarán elpusztult szövetséges hajókaraván tengerészeinek állít emléket. Szintén orosz vonatkozású esemény volt az Észak-Olaszországban tartott Némafilmek Nemzetközi Fesztiváljának eddig kevéssé ismert orosz dokumentumfilm-rendezője.

A régi témák igazán pikáns jeleneteinek kedvelői számára idén igazi csemegét, száz éves pornófilmeket ajánlottunk.

 

Che Guevara személye is celluloidon hódított idén: a politikai ikonból mára áruvédjegy lett, így azon már igazán nem lepődhettünk meg, amikor kiderült, a Motoros Naplója a fiatal Che életébe engedett bepillantást, harcostársa, Castro, pedig Oliver Stone dokumentumfilmjében nyilatkozott. A felnőtt forradalmárt jövőre Benicio del Toro alakításában láthatjuk majd a mozikban.

 

Nem voltunk híján évfordulóknak sem: a híres rendező Sidney Lumet nyolcvan éves volt idén, míg harminc éve hunyt el a híres olasz direttore, Vittorio de Sica, illetve harmincöt éve Bán Frigyes rendezőtől vehettünk végső búcsút.

 

Idén fejeződött be a Sorstalanság forgatása is, melynek vágása és utómunkái remélhetőleg már befejeződtek, és míg a moziban már látható a film előzetese, a Koltai Lajos által rendezett film a jövő évi Filmszemlén debütál majd a mozivásznon.

Idén is találkozhattunk kiemelkedő magyar történelmi filmalkotással: a Mészáros Márta által rendezett Temetetlen halott emberközelből mutatta be az 1956-os forradalom miniszterelnökének forradalom utáni éveit, perét és utolsó napjait.

A filmművészet klasszikusait otthonában is élvezni kívánók számára letölthető magyar filmklasszikusokat ajánlottunk, egy idén indult magyar filmtörténeti oldal bemutatkozása kapcsán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Történelmi filmek 2004-ben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra