Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

15 éve alakult meg az Ellenzéki Kerekasztal

2004. március 23. 11:00

Tizenöt évvel ezelőtt, 1989. március 22-én alakult meg az Ellenzéki Kerekasztal, eredetileg nyolc szervezet részvételével

<

Tizenöt évvel ezelőtt, 1989. március 22-én a Bajcsy-Zsilinszky Társaság, a Fiatal Demokraták Szövetsége, a Független Kisgazdapárt, a Magyar Demokrata Fórum, a Magyar Néppárt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Szabad Demokraták Szövetsége és a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája Budapesten megalakította az Ellenzéki Kerekasztalt (EKA).

Az EKA a rendszerváltozás előkészítésére, a békés politkai átmenet előkészítésére szerveződött, s célja az volt, hogy a hatalmi csoportok közötti átrendeződés helyett alkotmányos átalakulás, valódi népképviselet jöjjön létre. Június 7-én felvették a tagok sorába a Kereszténydemokrata Néppártot is. Az EKA - amely mindig egységesen lépett fel és nem engedte, hogy az állampárt megossza az ellenzéket - és az MSZMP képviselői 1989. június 13. és szeptember 18. között politikai egyeztető tárgyalásokat folytattak az ún. sarkalatos törvények megalkotásáról.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

15 éve alakult meg az Ellenzéki Kerekasztal

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra