Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hitler walesi szeretője

2004. február 6. 09:00

Adolf Hitler kis híján házasságot kötött egy félig walesi származású nővel, Richard Wagner zeneszerző menyével - derítette ki a BBC walesi stábja. Winifred Williams haláláig csodálta Hitlert, s képtelen volt belátni a diktátor bűneit.

<

 

Hitler és Winifred Williams

Winifred Williams, egy walesi újságíró és egy német nő lánya, árvaként nőtt fel Németországban anyja rokonainál. Tizenhét évesen feleségül ment a nagy zeneszerző Siegfried nevű homoszexuális fiához, s Hitler Wagner iránt érzett csodálata folytán került ismeretségbe a későbbi náci diktátorral. Olyan szoros barátság alakult ki kettejük között, hogy Winifred látta el Hitlert a Mein Kampf megírásához szükséges papírral, amikor az a 20-as évek elején börtönben ült.

Az asszony a náci párt lelkes tagja lett, és Hitler hatalomra jutása után elragadtatással írt a horogkeresztesek mind magasabbra emelkedéséről. Hitler pedig államférfiként is segítette a Wagner-örököst. Az 1933-as bayreuth-i Wagner-fesztivál anyagi okok miatt kis híján meghiúsult, ám a Wagner-rajongó diktátor - párthíveinek tömeges kíséretében - személyesen a helyszínre sietett, így megmentette az előadásokat az érdektelenségtől.
 

Winifred egy levélben így köszönte meg a diktátor segítségét: "Kedves, kedves barátom és Führerem... képtelenség szavakba önteni, mekkora boldogságot okoz nekem." Forró soraiért cserébe a nő egy eredeti Hitler-festménnyel lett gazdagabb.

A Wagner-fiú 1930-ban bekövetkezett halála után Hitler és Winifred kapcsolata tovább mélyült: a náci vezér szinte atyaként viszonyult az özvegy négy gyermekéhez, sőt, még a házasságot is fontolóra vették. Kapcsolatuk azonban megromlott, amikor Hitler, aki más nőkkel - köztük Eva Braunnal - is tartott fenn kapcsolatot, úgy döntött, hogy mégsem veszi feleségül Winifredet.
 

Winifred kislányként,
idős német rokonaival

Az elhidegülés ellenére a walesi-német nő baráti viszonyban maradt Hitlerrel, és ezt felhasználva sikerrel vette rá a diktátort számos zsidó énekes és zenész életének megmentésére. A háború végén Winifredet bíróság elé állították a Hitlerhez és a náci párthoz fűződő kapcsolata miatt, de felmentették azon zsidók leveleinek és tanúvallomásainak köszönhetően, akiknek ő segített megmenteni az életét.

Winifred Williams úgy halt meg 1980-ban, hogy még mindig gyengéd érzelmeket táplált Hitler iránt. Halála előtt nem sokkal így beszélt róla: "Ha most Hitler betoppanna az ajtón, ugyanolyan boldog lennék, mint egykor, hogy láthatom." Winifred Williams haláláig képtelen volt reálisan szemlélni imádott vezérét. "Tudtam, hogy van egy sötét oldala, de az az oldal az én számomra nem létezett. Egyszerűen nem ismertem arról az oldaláról" - vallotta be.
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hitler walesi szeretője

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra