Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Késik a Watergate-iratok közzététele

2004. november 8. 14:00

A Watergate-iratok közzétételét idén tavaszra ígérte a Texasi Egyetem, ám a dokumentumokhoz azóta sem fér hozzá a nagyközönség.

<

A konzerváláson már túl vannak

Az egyetem a Harry Ransom Humanities Research Centert bízta meg az iratok rendezésével és közzétételével. Az intézet tavalyi becslése szerint az iratok 2004 márciusában kiadásra kerülhettek volna. `A legkedvezőbb forgatókönyvet vettük alapul` - közölte Jennifer Tisdale, az intézmény szóvivője, aki szerint a dokumentumokat legkorábban kora tavasszal, valószínűleg 2005. februárjában ismerheti meg a nagyközönség.


Nixon lemondása után elhagyja a Fehér Házat (1974. augusztus 9.)
Mint annak idején mi is beszámoltunk róla, a Texasi Egyetem 2003 tavaszán vette meg 5 millió dollárért az újságírók iratait. Köztük vannak azok a legelső interjúk alatt papírra vetett jegyzetek is, melyek végül nyomozásra indították a Washington Post munkatársait.


"Az archiválás technikai részén már túl vagyunk" - közölte Tisdale. "Ám a mutatók, indexek, jegyzékek, segédkönyvek és egyebek elkészítése még hátra van."


Steve Mielke, az intézet dokumentátora szerint az iratok hatalmas mennyisége miatt lépték túl az eredetileg tervezett határidőt. Bizonyos iratoknak már olyan rossz volt az állapota, hogy a muzeális értékű dokumentumokhoz hasonló alapossággal kellett konzerválni őket.


Woodward, aki szerkesztőként ma is a Washington Postnál dolgozik, elmondta: az egyetem vezető munkatársai "felelősségteljesen álltak hozzá a számunkra oly fontos iratok megmentéséhez".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Késik a Watergate-iratok közzététele

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra