Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szamizdat-kiállítás a Millenárison

2004. február 3. 09:00

Berlin, Prága és Brüsszel után Budapestre érkezett a volt kommunista országok szellemi ellenállását bemutató szamizdat-kiállítás, melyet Joschka Fischer német külügyminiszter és más magas rangú vendégek részvételével nyitottak meg tegnap a Millenárison.

<

Európa legnagyobb szamizdat-gyűjteménye

A Szamizdat-kiállítás a hatvanas-nyolcvanas évek Közép- és Kelet-Európájának egyedülálló kulturális jelenségét, a kommunista diktatúrák szellemi illegalitásában létrejött alternatív kultúra világát mutatja be. A kiállított tárgyak között megtalálhatók a gépelt vagy kezdetleges technikával nyomtatott könyvek, plakátok és röplapok, valamint fotók, filmrészletek, hangzóanyagok, képzőművészeti albumok, festmények és szobrok is.

A kiállítást tegnap délután nyitotta meg Budapest főpolgármestere, Demszky Gábor; az oktatási miniszter, Magyar Bálint; a brémai Kelet-Európa Kutatóintézet igazgatója, Wolfgang Eichwede; és Németország külügyminisztere, a külön erre az alkalomra Budapestre látogató Joschka Fischer.

A kiállítás nemzetközi anyaga javarészt a Brémai Egyetem Kelet-Európai Kutatóintézete (Forschungsstelle Osteuropa) gyűjteményéből származik, és ugyanez az intézet állította össze a kiállítás tudományos koncepcióját is. A brémai intézet 1982 óta gyűjti és elemzi a szamizdat dokumentumokat. Európában egyedülálló archívumában a független gondolkodásnak több mint százezer, a korábbi szovjet blokkban keletkezett dokumentuma található.

A szamizdat-kiállítást először a berlini Művészeti Akadémián rendezték meg 2000-ben, két év múlva a prágai Nemzeti Múzeumban és a brüsszeli Európa Parlamentben vendégszerepelt. Az egyedülálló kiállítás budapesti megvalósításában részt vállalt a Millenáris Kht. és a budapesti Európai Kulturális Alapítvány.

A brémai kollekciónak a kiállításon szereplő mintegy négyszáz dokumentuma Magyarország, Lengyelország, Csehszlovákia, az NDK és a Szovjetunió politikai, kulturális, irodalmi és képzőművészeti ellenállását ismerteti. A magyarországi kiállítás a brémai intézet anyagát kibővítette, így átfogó képet ad a magyar ellenzéki körökről és mozgalmakról.

A kiállítás szervezői a következő intézmények gyűjteményeire támaszkodva gyűjtötték össze a magyar vonatkozású dokumentumokat: Nyitott Társadalom Intézet (OSI) Szabad Európa Rádió Archívuma, Országos Széchényi Könyvtár, 1956-os Intézet, Történeti Hivatal, Székesfehérvári István Király Múzeum, Fővárosi Képtár, Artpool Művészetkutató Központ, Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma.

A kiállításhoz átfogó magyar nyelvű katalógus jelenik meg, mely a nagyobb könyvesboltokban, valamint 15% engedménnyel a kiállításon is kapható lesz. A kiállítást pódiumbeszélgetések, felolvasások, koncertek, színházi események és filmvetítések is kísérik.

A tegnap nyílt budapesti kiállításon nem a gazdag magyar anyag az egyetlen újdonság. A kiállítás ugyanis most először nem országok, hanem tíz tematikus blokk szerint elrendezve mutatja be a dokumentumokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szamizdat-kiállítás a Millenárison

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra