Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Leomlik a berlini fal

2004. szeptember 13. 12:06

Az NDK megnyitotta nyugati határait. A fal és a szövegdrót többé nem választja el Németország két részének lakóit, akik számára egy új korszak kezdődik. A történelmi nap eseményei:
19 óra Schabowski tájékoztatja a sajtót Günter Schabowski, az NSZEP politikai bizottságának tagja az NDK televízió által egyenes adásban közvetített sajtókonferencián: "Külföldi magánutazásokat ezentúl mindenféle előfeltétel (utazási ok, rokonsági kapcsolat) nélkül lehet kérelmezni... Az NDK néprendőrségének illetékes útlevél- és bejelentkezésügyi szerveit utasították, hogy a többszöri kiutazáshoz szükséges vízumokat késedelem nélkül kiállítsák... Az NDK és az NSZK közti összes határátkelőhelyet, valamint a (Nyugat-)Berlinbe vezető utakat lehet használni."
20 óra Kelet-berlini híresztelések Úgy látszik, Kelet-Berlinben senki sem értette meg igazából, hogy mi ennek a közlésnek a jelentősége. A nyugat-berlini határátkelőhelyek ugyanolyan üresen tátongtak, mint egyébként. Lassanként elterjedt a szóbeszéd, hogy a Bornhollmer Strasse-i határátkelőhely nyitva van.
21 óra Tömeg az ellenőrző pontokon A kép egy csapásra megváltozott. Az Invaliden Strasse-i, a Bornhollmer Strasse-i és a Sonnen Alle-i ellenőrző pontnál áttekinthetetlen embertömeg gyűlt össze, arra várva, hogy átengedjék őket Nyugatra. Az útiokmányokkal rendelkező embereket átengedik az úgynevezett "chek-point"-okon, ellenőrző állomásokon.
23 óra Felnyílnak a sorompók A határőrség nem tud a tömegnek ellenállni. Egy százados parancsot ad, hogy nyissák fel a sorompókat. Emberek ezrei özönlenek át nyugat-berlini területre. A szektorok közötti átkelőállomásoknál magukkal ragadó jelenetek játszódnak le. Ismeretlen emberek zokogva ölelik át egymást. Az NDK-autósok ujjongó nyugat-berliniek sorfala között haladnak. Rövid időn belül reménytelenül megtelnek a belváros utcái.
3.30 óra Ismét bezárják a Brandenburgi Kaput A nyugat-berlini rendőrök és a kelet-berlini határőrök lezárták a Brandenburgi Kapuhoz vezető utakat, amelyeken keresztül a berliniek néhány órán át akadálytalanul jöhettek-mehettek. Lassanként mind az 500 000 látogató visszatér Kelet-Berlinbe. Először történt, hogy Trabantok okoztak közlekedési dugót nyugat-berlini területen. Az éjszakai események azonban visszafordíthatatlanná tették a fal lebontásához vezető folyamatot. A fal jelkép volt: lebontása megnyitotta az utat az egyesülés előtt. Darabjai a szabadságot szimbolizáló emléktárgyak lettek.

<

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Leomlik a berlini fal

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra