Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ritkán látható Rubens műveket állítanak ki Bécsben

2004. október 8. 12:22

Az év végéig Bécs múzeumaiban található `Rubens műveinek legnagyobb kollekciója a világon`: a flamand mesternek csaknem kétszáz műve tekinthető meg, közöttük számos olyan, amelyet igen ritkán állítanak ki.

<

Az osztrák főváros különböző múzeumaiban Peter Paul Rubens (1577-1640) számos festménye és grafikája található, és a Rubens-év alkalmából 50 nagy múzeum kölcsönzött további alkotásokat. (A hírügynökség nem közölte, miért éppen az ideit választották Rubens évének.)

A Rubens-rekorddal március óta dicsekedhet az osztrák főváros: ekkor tért vissza a liechtensteini hercegi család székhelyéről, Vaduzból a família magángyűjteménye, amelyet a II. világháború alatt vittek Bécsből ebbe a városba.

A Liechteinstein-palota kollekciójában található nyolc óriási Rubens-kép, amelyet Decius Mus, a Róma megmentéséért önmagát fiával és unokájával együtt feláldozó konzul alakja ihletett. A város három másik gyűjteményében, a Kunsthistorisches Museumban, az Akadémia és az Albertina termeiben további 120 Rubens-alkotást őriznek.


Mindez együtt a legnagyobb Rubens-kincset alkotja a világon - hangsúlyozta az AFP-nek nyilatkozva Johann Kraeftner, a Liechtenstein múzeum igazgatója.

Ebből az anyagból jelenleg több tucat rajzot mutat be az Albertina - ezek a fényre érzékeny alkotások általában nem tekinthetők meg a nagyközönség által, néhányat már évtizedek óta nem állítottak ki. A december elejéig nyitva tartó kiállítást, amely 2005 januárjától a New York-i Metropolitan Museumba költözik át, a Rubens-év alkalmából rendezték meg.

Az Albertina kiállításához félszáz európai és amerikai múzeum biztosított 90 kiegészítő alkotást, a műveket - köztük a híres Dániel az oroszlánbarlangban címűt - különrepülőgéppel hozták Bécsbe. A Buckingham-palota, azaz a brit királyi család rendkívüli hozzájárulásként egy Rubens-önarcképet adott kölcsön, amelyen a flamand mester betegen, nem sokkal halála előtt örökítette meg magát.


Bécs előtt a franciaországi Lille, az olasz Genova, a németországi Brunswick és a belgiumi Antwerpen rendezett Rubens-kiállítást a mester emlékéve alkalmából.

(Panoráma)


 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ritkán látható Rubens műveket állítanak ki Bécsben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra