Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Michelangelo-freskók felújítása a Vatikánban

2004. szeptember 23. 14:55

A vatikáni múzeumban megkezdődött a Pál kápolnában lévő Michelangelo-freskók felújítása: a sixtusi kápolna melletti teremben folyó munkálatok várhatóan több évig tartanak majd.

<

A La Repubblica című római lap szerdai jelentése szerint a vatikáni palotákban és múzeumokban garmadával felhalmozott kincsek mellett ez a kápolna - ahova a Scala Regián vezet az út - mindig árnyékban volt a szomszédos Sixtus kápolnához képest (amely 1473-ban épült).


Michelangelo Buonarroti utolsó alkotásai, falfestményei elég alapos felújítást igényelnek rendkívül elhanyagolt állapotuk miatt. Az 1545-50 között készült alkotások betöltik a kápolna mindkét oldalfalát, mindegyik freskó azonos méretű: 6,25-szer 6,61 méter.


A Pál kápolnát Antonio Da Sangallo il Giovane építész tervei alapján 1537-ben húzták fel, III. Pál utasításainak megfelelően. Michelangelo mellett az akkori olasz művészet olyan nagyjai is dolgoztak itt, mint Lorenzo Sabbatini és Federico Zuccari, akiknek ismertsége ma nem oly nagy, mint nagynevű honfitársuké.


E kápolna nemcsak azért maradt árnyékban, mert elhomályosította a világhírű sixtusi, hanem azért is, mert a pápák ezt a termet általában nem nyilvános szertartások alkalmával használták.


Vatikáni közlés szerint a teljes felújítás már ősszel megkezdődik: Francesco Buranelli, a vatikáni múzeumok főigazgatója minél előbbi kezdést és befejezést ígért az olasz lap szerint, amely azonban legalább négy évre becsüli a restaurálás hosszát és közel hárommillió euróra költségigényét. A vatikáni vezetés különbizottságot is alakított a felújítási munkálatok irányítására és ellenőrzésére. A testület nagy titokban még június első napjaiban megtartotta első ülését - emlékeztetett a La Repubblica című olasz napilap.


(MTI Panoráma - Tamássy Sándor, Róma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Michelangelo-freskók felújítása a Vatikánban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra