Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ásatások a bolíviai Akapana piramisnál

2004. szeptember 27. 13:12

<

A Tiahuanacológia megalapítása

Arthur Posnansky (1873-1946) évtizedes kutatásait összegezve alkotta meg hihetetlen karriert befutott elméletét, mely matematikai és csillagászati számításaira alapozva jelentősen eltúlozta a hely korát, az i. e. 15000-10000 közé datálva azt.


A korábban az Amazonason folyami szállítással kenyerét kereső bécsi vállakozó a brazil-bolíviai háború után 1903-ban telepedett le La Paz-ban, ahol egy ideig filmezéssel, fotózással foglalkozott, mígnem a La Paz-i egyetem professzora és a bolíviai Régészeti Társaság alapítója, valamint a "Tiahuanacológia" elsőszámú teoretikusa lett.


A Tiahuanaco-kultúra nemzeti szempontú tanulmányozása céljából hozta létre Ponce Sangines azt a nyíltan nacionalista szervezetet 1957-ben, melynek fő célja a bolíviai nemzeti történetírás és kollektív emlékezet megalapozása volt. Ténykedésének egyik eredménye, hogy Bolívia mára legismertebb jelképévé a hatalmas kőtömbből kifaragott Napkapu vált.


A titokzatos helyszínen a nyolcvanas évek óta folynak módszeres régészeti kutatások, ám minden igyekezet ellenére is felbecsülhetetlen kárt okoz, hogy évente többezer turista látogatása teszi a helyiek számára is egyre felismerhetetlenebbé a kultikus épületeket és az egész környéket. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ásatások a bolíviai Akapana piramisnál

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra