Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Árverezik Hitler munkásparadicsomát

2004. szeptember 10. 14:05

Egy csodálatos balti-tengeri szigeten, Rügenen négy és fél kilométer hosszan kígyózik egy valódi épület-monstrum: Prora, a Hitler személyes óhajára épült náci munkásparadicsom. A náci múlt emblematikus épület-komplexumával egyetlen háború utáni rendszer sem tudott mit kezdeni. A német kormány nemrég elszánta magát, és elárverezteti a balti-tengeri falansztert.

<

A rügeni kolosszus

Prora képeslapon
A totalitárius rendszerek vonzódnak a monumentális műtárgyakhoz, legyenek azok épületek, felvonulási terek vagy emlékművek. Nem volt ez másként a hitleri Németországgal sem - gondoljunk csak Hitler kedvenc építészének, egykori miniszterének, Albert Speernek a perverz, gigászi épületeire és terveire.


A Balti-tenger partján, Rügen gyönyörű fekvésű szigetén 4 és fél kilométer hosszan húzódik egy üdülő-monstrum, melynek ötlete egyenesen Hitler fejéből pattant ki. A náci állam munkásparadicsomának szánt Prora-komlexummal - csakúgy, mint a náci korszak más épületeivel vagy magának a német múltnak bizonyos elemeivel - a német kormány évtizedek óta nem tud mit kezdeni. Az ország vezetése nemrég elszánta magát, és elhatározta, hogy megszabadul az épületszörnytől. A Prorát elárverezik.


A gigászi nyaraló-komplexum célja az volt, hogy kifogja a szelet a szakszervezetek vitorlájából, lecsendesítse a szociális elégedetlenséget, és mindezzel a náci eszmék mellé állítsa a német munkásságot. Hitler feloszlatta a szakszervezeteket, és helyükbe létrehozta a Német Munkafrontot, melybe a dolgozóknak kötelező volt belépni. A náci irányítású "érdekvédelmi" szervezet útjára indította a Kraft durch Freude mozgalmat, melynek jelentése: az örömből fakad az erő.


A Kraft durch Freude még a maga hazugságaival és propagandisztikusságával is - visszatekintve - a modern tömegturizmus előfutásrának is tekinthető, ha mégoly visszataszító eszme szolgálatában állt is. A tömeges üdültetés szolgálatába állított hatalmas nyaraló-komplexumok építése ugyanis rögtön a második világháború után indult meg szerte a világon.


A Prora méretei ma is elképesztőek: 8 000 szobájában egy időben 20 000 ember lakhatott, s valamennyi szoba a tengerre nézett. Célja pedig egyértelmű volt: azért építették, hogy a katonák kiváló kondícióban indulhassanak a háborúba, a munkások pedig egyre többet és többet termeljenek a náci államnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Árverezik Hitler munkásparadicsomát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra