Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ki ölte meg Európa nagy meseíróját?

2003. november 24. 09:44

Geoffrey Chaucer a Canterbury mesék 14. századi írója egy politikai gyilkosság áldozata lett volna?

<

Misztikus gyilkosság egy misztikus könyv szerint

A londoni Westminster apátság pompás székesegyházának van egy tágas sarokkiszögellése, amelyet mindmáig a "Költők sarkának" (Poets' corner) neveznek, és amelyben öt évszázad híres költői, művészei nyugszanak, vagy emléküket feliratos kőtábla őrzi. A legelső költősír az 1400-ban elhunyt Geoffrey Chauceré, akit az angol irodalom atyjának szoktak nevezni.

Itáliában már hódító útjára indult a Dekameron, mikor a reneszánsz elejének Angliájában is megszületett egy hasonló jelentőségű és kedvelt mű: a Canterbury mesék. Az eredetileg 60 meséből álló kötetből csak huszonnégy készült el, írójukat ötvenhat éves korában bekövetkezett halála megakadályozta, hogy befejezhesse művét. Halálának körülményei tisztázatlanok, de egy nemrég megjelent könyv szerint politikai gyilkosság áldozata lett.



A Monthy Python legendás társulatának tagja, Terry Jones, és egy csapat angolirodalom-szakos hallgató szerint Chaucer művei - köztük a Canterbury mesék is - politikai problémákat okoztak abban a zűrzavaros időszakban, amikor II. Richárd elbukott IV. Henrikkel szemben. Bár Jones könyve (Ki ölte meg Chaucert) önmagában is kissé titokzatos. A Discovery News megkísérelte megszerezni a könyv utánnyomását, de a Methusen kiadó megtagadta a példány átengedését a megjelenés előtt. Hasonlóképpen sem Jones, sem a könyv társszerzői nem kívántak a Discovery kérdéseire válaszolni, vagy a könyvről és tartalmáról bővebben nyilatkozni.

A titkolózáson felháborodott Discovery News szerkesztősége más angol és amerikai kutatókra támaszkodva megkezdte saját verziójának kidolgozását Chaucer haláláról. Jones és kollégái átvizsgálták az 1400-as évre vonatkozó feljegyzéseket, krónikabejegyzéseket, illetve vonatkozó és kapcsolódó szövegeket, de nem találtak utalást Chaucer halálára. Az író korának neves személyisége volt, és II. Richárd tanácsadóinak egyike, ezért talán Richard 1400-ban bekövetkezett halálához kapcsolható Chaucer eltűnése és halála is. Shakespeare szerint a király gyilkosság áldozata lett, mások szerint öngyilkosságot követett el. Chaucer szintén ebben az évben tűnt el.



Alan Fletcher, a University College Dublin munkatársa a Times kérdésére elmondta: "Chaucer feje felett sötét felhők gyülekeztek. A hatalom, mint egyfajta lázadót, úgy vélhette, egyszerűbb eltávolítani." Mivel sem Flatcher, sem Jones nem nevezte néven a lehetséges elkövetőt, a Discovery News önálló kutatásokba kezdett.

Az esetleges gyilkosság motívuma kettős lehetett. Egyrészt Chaucer munkásságában - többek között a Canterbury mesékben is - negatív képet fest mind az egyházról, mind a koronáról. Ezért Thomas Arundel, aki akkor Canterbury érseki székében ült, már 1397-ben eretnekséggel vádolta, és kérvényezte a koronától, hogy hivatalosan is perbe foghassa - aminek valószínűleg máglya lett volna a vége. Másrészt, mint II. Richárd, a volt király egykori fontos támogatója és párthíve, állandó veszélyt jelentett a trónját éppen megszerzett IV.Henrik számára. Egyszerűbb lehetett eltávolítani, mintsem állandó felügyelet alatt tartani.


Biztosat az író haláláról nem tudunk. Csak annyi információnk van, hogy a Westminster apátságban kapott menedéket, de 1400-ban eltűnt. Arról, hogy mi lett Anglia első nagy költőjének sorsa, csak találgatásokba bocsátkozhatunk. Öröksége azonban tovább él: a Canterbury mesék és más műveinek népszerűsége megjelenésük óta töretlen. Nem csoda, hiszen ez volt az első nyomtatásban megjelent angol könyv. A Christie's londoni aukcióján 1998-ban 4,6 millió fontért talált gazdára a Canterbury mesék első kiadásának egyik példánya. Ez a nyomtatott könyvért valaha kifizetett legmagasabb ár. A William Caxton 15. század végi nyomdájából való könyvnek összesen tizenkét példánya létezik.

Geoffrey Chaucer Canterbury meséi online is olvashatók. A digitalizációra a szerző halálának 603. évfordulója alkalmából került sor. A tokiói Keio Egyetem kutatói 1300 nagyfelbontású képen rögzítették az eredeti művet. Kristian Jensen, a British Library nyugat-európai nyomtatott gyűjteményének vezetője a BBC-nek elmondta, a könyvtár a Biblia Gutenberg-féle első és fametszetekkel díszített második kiadását korábban sikeresen digitalizálta. A projekt sikerének jelzőszáma az első hat hónapban regisztrált egymillió oldalletöltés. A szöveg már elérhető online és CD-ROM változatban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ki ölte meg Európa nagy meseíróját?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra