Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kolumbusz mégsem Sevillában nyugszik

2004. augusztus 27. 10:06

Véget ért egy több évszázada tartó vita: spanyol tudósok bebizonyították, hogy nem Kolumbusz Kristóf csontjai pihennek a sevillai Santa Maria székesegyházban.

<

Tengerésznek túl csenevész

Viharedzett tengerész
A Múlt-koron többször beszámoltunk már annak a hosszú ideje húzódó vitának a legfrissebb fejleményeiről, mely a spanyolországi Sevilla és a Dominikai Köztársaság-beli Santo Domingo között folyik. A vita tárgya nem kis dicsőség: a két város azon verseng, melyiküknél nyugszanak a nagy felfedező, Kolumbusz Kristóf hamvai. Most úgy tűnik, a közép-amerikai ország vallhatja magáénak a dicsőséget: a szakértők szerint a sevillai kriptában talált csontok nem Kolumbusz Kristóf, hanem véznább termetű fia, Diego maradványai.


Sok történész állította eddig is: a felfedező végső nyughelyét nem a vén Európában, hanem - egyébként végakaratának megfelelően - az általa felfedezett Újvilágban kell keresni.


Bár DNS-tesztet még nem végeztek a maradványokon, az antropológusok máris kizártnak tartják, hogy a kriptában fekvő csenevész alak volna Kolombusz Kristóf. A maradványok egy fiatalabb és véznább emberhez tartoznak, semmiképp sem a robosztus, viharedzett, keménykötésű tengerészhez.


"A sevillai sírban egy 45 éves kora körül elhunyt férfi maradványai vannak, akinek soha nem volt fejlett izomzata" - nyilatkozta Marcial Castro, a kutatás vezetője. "Kolumbusz ezzel szemben megtermett, erős férfi volt, és 55-60 éves kora körül halt meg."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kolumbusz mégsem Sevillában nyugszik

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra