Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mona Lisa ötgyermekes családanya volt

2004. augusztus 13. 10:10

<

Profi történészek is elismerik

Lisa Gherardini mosolya
Pallanti még a házaspár gyermekeinek is a nyomára bukkant: az ötből négyet legalábbis sikerült azonosítani. Piero 1496-ban, Camilla - akit nyilván atyja előző felesége után hívtak így - 1499-ben, Andrea 1502-ben, Giocondo pedig 1507-ben született. Camilla és húga a vallás felé fordultak, s egész életüket zárdában töltötték.


Pallani azonban nem talált olyan írásos nyomot, mely Lisa haláláról tanúskodott volna. Az asszony bizonyára 1540 és 1570 között halt meg - az időszak elején a születési anyakönyvet teljesen zavarosan vezették, és csak 30 évvel később tértek vissza a születések rendszeres regisztrálásához.


Egy szerződés azonban előkerült. 1539-ben - férje halála után egy évvel - Lisa legfiatalabb húgára, az apácává lett Ludovica nővérre hagyta egykori hozományának részét, egy Chianti-beli birtokot. Pallanti szerint Lisa akkor 60 körül járó anyjuk gondozásáért cserébe adta húgának a birtokot.


Pallanti eredményeit a profi történészek is elismeréssel és örömmel fogadták. A tanár nemrég rövid könyvecskében számolt be kutatásairól.


Riccardo Nencini, a könyvet bemutató toszkánai helyhatóság tanácsának elnöke elmondta: "A könyv nem bizonyítja minden kétséget kizáróan, hogy Lisa Gherardini és Mona Lisa egy és ugyanaz a személy. De olyan meggyőzően érvel mellette, hogy igen közel járhat az igazsághoz."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mona Lisa ötgyermekes családanya volt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra