Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mona Lisa ötgyermekes családanya volt

2004. augusztus 13. 10:10

<

Leonardo nem értett a pénzhez

Az önarckép-teória is megdőlt
Giuseppe Pallanti addig bújta a firenzei levéltárakat, míg kiderítette: Leonardo apja, Piero da Vinci régóta és közelről ismerte Francesco del Giocondót.


A tanár bizonyítékot talált arra, hogy Piero da Vinci helyi jegyzőként sok ügyben segédkezett Francescónak és bátyjának. Az egyik 1497-es esetben például elsimított egy vitát, mely egy hitelügylet miatt robbant ki bizonyos szerzetesek és az üzletember-testvérpár között.


"Minden jel arra mutat, hogy Leonardo apja és Mona Lisa férje jól ismerték egymást, egyazon körhöz tartoztak még a kép elkészülte előtt" - állítja Pallanti. "Sőt, a két férfi alig egy utcányira lakott egymástól."


"A portrét, mely Lisa Gherardiniról 24 éves korában készülhetett, feltehetőleg maga Piero da Vinci, Leonardo apja rendelte meg barátja számára, hiszen egy ugyanilyen esetről egészen biztosan tudunk. Leonardo atyja valószínűleg így akart segíteni fiának, aki reménytelenül tétova volt, ha pénzről volt szó."


Pallanti még a házassági bejegyzést is megtalálta: a 16 éves Lisa 1495. március 5-én kötött házasságot a nála tizennégy évvel idősebb Francescóval, akinek első felesége, Camilla Rucellai az előző évben halt meg. Sőt, előkerült Francesco végrendelete is, mely a kereskedő 1538-as halálával lépett hatályba. Végakaratában Francesco "szeretett" és "őszinte" hitvesének nevezi Lisát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mona Lisa ötgyermekes családanya volt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra