Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A poroszok súlyos vereséget szenvednek Kunersdorfnál

2004. augusztus 11. 01:25

II. Frigyes porosz király Kunersdorf mellett súlyos vereséget szenved az egyesült orosz-osztrák seregtől. Ezzel úgy tűnik, eldőlt a hétéves háború. A kimerült Poroszország béketárgyalásokat kezdeményez, de visszautasításra talál.
A háború kezdetben Poroszország számára kedvezően alakult. II. Frigyes támadó hadműveleteket vezetett, hogy országa ne váljék hadszíntérré. 1756. október 1-én Lobositz mellett, Csehországban győzelmet aratott az osztrákok felett és Szászországot megadásra kényszerítette (Pirna, október 16.). 1757. május 6-án Prága mellett győzte le az osztrákokat, de közben igen súlyos veszteségeket is szenvedett: 65 000 katonájából elvesztett 14 300-at. Osztrák oldalon 62 000 főből 13 400 veszett oda. Mikor azonban Kolin mellett június 18-án vereséget szenvedett az osztrákoktól, Frigyesnek ki kellett vonulnia Csehországból. 1757 őszén Luzsica és Alsó-Szilézia is elveszett. Kelet-Poroszországban Gro?-Jägersdorf mellett augusztus 30-án, a háromszoros túlerőben lévő orosz sereg legyőzte a poroszokat: 25000 porosz katona 75 000 orosszal állt szemben. Az oroszok egész Kelet-Poroszországot elfoglalták, a svédek Pomerániába törtek be, az osztrákok pedig Berlin felé vonultak.
II. Frigyes taktikát változtatott és a franciák ellen fordult. November 5-én Ro?bach mellett legyőzte a francia és a velük szövetséges birodalmi csapatokat. December 5-én Sziléziában, Leuthen mellett Frigyes legyőzte a kétszeres túlerőben lévő osztrák sereget. A porosz seregben 33 000 katona harcolt, osztrák oldalon pedig 65 000 ezer. Ezzel a vereség fenyegető veszélye egy időre elhárult. II. Frigyes 1758-ban Morvaországra támadt, de Olmütz (Olomouc) előtt elakadt, mígnem a Neumarkba betörő orosz csapatok miatt Csehország feladására kényszerült. Csapataival az Oderához sietett, és augusztus 25-én Zorndorf mellett legyőzte az oroszokat. Az osztrákok a Hochkirch melletti Luzsicában október 14-én győzelmet arattak a poroszok felett. Frigyesnek azonban sikerült az osztrákokat kiűznie Sziléziából és Szászországból és az oroszokat Lengyelország felé szorította. Franciaországot az angolok kötötték le, akik megerősítették európai seregeiket, június 23-án Krefeld mellett legyőzték a franciákat, és ezzel megszilárdították nyugati frontjukat. Az orosz seregek egyesülnek az osztrákokkal, és augusztus 12-én Kunersdorf mellett végül is megsemmisítő vereséget mérnek a poroszokra.

<

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A poroszok súlyos vereséget szenvednek Kunersdorfnál

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra