Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

75 éves Pacepa

2003. október 28. 10:37

A román titkosszolgálat egykori vezetője 1978-ban megunta kenyéradója önkényét és az Egyesült Államokba szökött

<

Ion Mihai Pacepa tábornok huszonnyolc évig volt meghatározó embere a kommunista titkosszolgálat rendszerének. 1978-ban 50 évesen megszökött Amerikába. Vallomásaiból vált tisztábbá a nyugat számára, hogy hogyan működik a vasfüggönyön túli rezsim.

Az 1928. október 28-án született vegyészmérnök végzettségű Pacepa a román ipari kémkedésben kezdte karrierjét, mely olykor a szovjet érdekeket is kiszolgálta. Állítólag ő szerezte meg a szilárd rakétahajtóanyag és az interkontinentális rakéták szupertitkos burkolóanygának gyártási titkát.

Hamarosan Ceausescu személyes tanácsadója lett. Előbb belügyi államtitkár majd 1966-tól a Securitate külügyi információs szolgálatának feje. A diktátor bizalmasaként és a kémelhárítás főnökeként 1978 júliusában az NSZK-ba utazott, majd itt politikai menedékjogot kért az Egyesült Államoktól. Három hétre rá a román Katonai Legfelsőbb Bíróság két halálos ítéletet is kimondott rá: egyrészt államtitok idegen hatalomnak történt átadásáért, másrészt hazaárulás miatt. Távozásának igazi okáról feltételezik, hogy Ceausescu rájöhetett, hogy kettős ügynökként dolgozott. Az első elévült, a másodikat 1999 júniusában helyezte hatályon kívül a román Legfelsőbb Bíróság.

1987-ben Vörös Horizontok címmel Pacepa Amerikában könyvet adott ki, melyben kíméletlenül lerántja a leplet a Kárpátok Nimródjának, Nicolae Ceausescunak és feleségének, Elena asszonynak a diktatúrájáról. A könyv címe Ceausescu tervére utal, amelynek keretén belül egy `újfajta román kommunizmus` látszatát villantja fel a Nyugat előtt, amely szerint Románia `egy latin sziget a szláv tengerben`. Pacepa tábornok szerint a `Horizont` célja az volt, hogy Románia nyugati megítélése jobb legyen, és ezáltal nemzetközi gazdasági előnyökhöz juthasson a rendszer. Az alkalmazott módszer rendszerint az volt - állítja Pacepa -, hogy megtévesztő üzeneteket küldtek elejtett célzásokkal a nyugati román nagykövetségeken felfedezett, de helyükön hagyott mikrofonokba. A cél elérése érdekében megnégyszerezték a külföldi román titkosügynökök számát, és nyílt, illetve álcázott propagandával próbálták erősíteni a román befolyást az Egyesült Államoktól kezdve a Közép-afrikai Köztársaságig.

1993-ban jelent meg második könyve, A Kreml öröksége címmel, melyben a román politikai rendőrség történetét írta meg.

1999-ben mutatták be A Securitate fekete könyve című kötetét.

Ceausescu Titoval
2001 tavaszán a Washington Times-ban Pacepa az egykori kommunista funkcionáriusok romániai visszatéréséről írt. Véleménye szerint szerint Romániában újra felütötte fejét az antiszemitizmus: `Az új antiszemiták nem mások, mint a régi kommunisták, akik ismét többségben vannak a parlamentben`. Írásában sorra vett néhány `nacionalistává átkeresztelkedett kommunistát`. A törvényhozásban jelen lévők közül kiemelte Corneliu Vadim Tudort, a Ceasescu-család egykori `udvari költőjét`, a Nagy-Románia Párt vezetőjét, Gheorghe Buzatu volt kommunista történészt, aki újabban a vasgárdistákról szóló írásaival igyekszik rehabilitálni az egykori véres kezû fasisztákat valamint Constantin Florescut, a Ceasescu-féle `kulturális miniforradalom` egyik értelmi szerzőjét, aki antiszemita és magyarellenes aktivistává `képezte át magát`. Pacepa két, egykori saját Securitate-beli beosztottjának a karrierjére is felhívta a figyelmet: Ristea Priboi lett annak a törvényhozási bizottságnak az elnöke, amely a külföldön folytatott hírszerzés fölött gyakorol felügyeletet, Tudor Tanase nyugalmazott tábornokot pedig megbízták az elektronikus megfigyelő rendszerek részlegének irányításával. Pacepa élesen bírálta Clinton volt amerikai elnököt, amiért 2000 decemberében támogató hangvételű levelet küldött Bukarestbe, a hatalomba visszatért kommunistáknak.

2003 március 22-én az amerikai Nation Review közölte Pacepa tábornok levelét, amelyben Szaddám tábornokait fegyverletételre szólítja fel. Az amerikai hadsereg lefordította arab nyelvre, és katonáival szétszóratta Irak felett. Ugyanakkor az iraki rádiók felszólították a lakosságot, hogy ne nyúljanak a szórólapokhoz, mert azok úgymond mérgezettek. Pacepa üzenetében arra kéri az iraki tábornokokat, hogy kövessék az õ példáját, és forduljanak Szaddám ellen, úgy ahogy egykoron õ is szembeszállt Ceausescuval, és döntsék meg a hatalmát az 1989-es romániai események mintájára.

2003-ban új könyv írásába kezdett, melynek címe Vörös gyökerek: az anti-amerikanizmus eredete.

2003. október 29-én szerdán magyar idő szerint hajnali 2.40-kor látható a Duna TV-n A kémfőnök becsülete - Ion Mihai Pacepa címmel M. Szabó Imre (író és szerkesztő), Farkas György (rendező-operatőr) valamint B. Nagy Veronika (riporter) egyórás dokumentumfilmje.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

75 éves Pacepa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra