Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Írország lehet az igazi Atlantisz

2004. augusztus 11. 10:13

Egy svéd földrajztudós szerint Atlantisz, az évezredek óta legendák övezte eltűnt kontinens valójában Íroszág, hiszen ráillik Platón leírása.

<

Az Atlantiszról szóló legismertebb beszámoló Platón görög filozófustól származik, aki i. e. 360-ban írt az elsüllyedt kontinensről. Platón szerint Atlantisz szigete az Atlanti-óceánban volt. Lakói rendkívül magas szintű, virágzó civilizációt építettek fel, ám 11500 évvel ezelőtt egy természeti katasztrófa következtében a sziget végleg a tengerbe süllyedt.


Ulf Elringsson svéd földrajztudós jövő hónapban megjelenő könyvében azt állítja: a Platón által leírt partvonal és a többi földrajzi jellemző leginkább a mai Ír-szigetre hasonlít. Elringsson meggyőződéssel állítja, hogy az elsüllyedt kontinens ma is létezik - és Írországnak hívják.


"Meglep, hogy korábban más nem állt elő ezzel az elmélettel, ez hihetetlen" - nyilatkozta a földrajztudományból doktorált Elringsson a Reuters-nak. "Ahogy Atlantisz, Írország is 300 mérföld hosszú és 200 mérföld széles, és a közepén a legszélesebb. Mindkettőn egy központi síkságot vesznek körbe a hegyek. Végignéztem a világ többi részének földrajzi adatait is, és az 50 legnagyobb sziget közül csak egynek van központi síksága - ez pedig Írország."


Az az elképzelés, hogy Atlantisz elsüllyedt, Erlingsson szerint Dogger Bank - az Északi-tengeren Anglia északnyugati partjaitól 100 kilométerre fekvő zátony -  sorsából ered. Az egykori szárazföld egy nagy árhullám következtében süllyedt el i. e. 6100 körül.


"Szerintem a mítosz Írországból ered, alapja pedig Dogger Bank sorsa. Dogger Bank emléke akát 3000 éven át is keringhetett Írországban, és itt keveredett össze Antlantisz történetével" - állítja a tudós. Erlingsson az Atlantiszi Birodalom határainak meghúzására is kísérletet tesz. Platón korábbi vázlataira alapozva, úgy véli, hogy az egykori "birodalom" egybeesik a megalitikus kultúra elterjedési területével Európában és Észak-Afrikában. Atlantisz templomai így Newgrange és Knowth temetkezési helyeivel egyeznek meg, melyek még piramisoknál is öregebbek.


Erlingsson könyve, mely az "Atlantis From a Geographer's Perspective: Mapping the Fairy Land" (Atlantisz egy geográfus szemével: Tündérország feltérképezése) címet viseli, nem az első teória az elveszett földrész témájában. Atlantiszt korábban az Azori-szigetek környékére, vagy az Égei-tengerre helyezték. Mások pedig egyszerűen csak Platón képzelete termékének tartják. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Írország lehet az igazi Atlantisz

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra