Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A szovjetek előre tudtak a Pearl Harbor elleni támadásról

2004. augusztus 10. 16:06

A Pearl Harbor elleni japán támadás Washingtont sem érte váratlanul, a szovjet hírszerzés mégis egy héttel korábban szerzett tudomást róla.

<

A cikk szerint japán kutatók most kaptak hozzáférést a szovjet titkosszolgálat, az NKVD levéltárában őrzött iratokhoz, amelyek tanúsága szerint 1941 novemberében a szovjet hírszerzés elfogta és dekódolta a japán külügyminisztérium által a berlini nagykövetnek, Hiroshi Oshimának küldött titkos táviratot. A diplomatának tájékoztatnia kellett Adolf Hitlert és Joachim von Ribbentropot, a német külügyek irányítóját arról, hogy Tokió a Washingtonnal folytatott tárgyalások sikertelensége miatt a `feltételezettnél hamarabb mér csapást az Egyesült Államokra`.


A hír, mely szerint Tokió az USA-val, nem pedig a Szovjetunióval szándékozott hadba lépni, rendkívüli jelentőséggel bírt a szovjet vezetés számára, mivel azt jelentette, hogy Moszkva megszabadult a kétfrontos háború veszélyétől. A szakértők vélekedése szerint, az USA-nak is sikerült elfogni és megfejteni a várható támadásról szóló japán táviratot, de a szovjet hírszerzők egy héttel megelőzték amerikai kollégáikat.


A USS Arizona a támadás után
A szovjeteknek sikerült megfejteni a tokiói külügy másik táviratát is: a Moszkvából Kujbisevbe evakuált japán nagykövetségnek szóló bizalmas üzenet szintén azt támasztotta alá, hogy Japán nem szándékozott akkor hadba lépni a Szovjetunióval.


Mint ismeretes, 1941 december 7-én a japán légierő megtámadta Pearl Harbort, s ezzel megkezdődtek a Csendes-óceáni hadműveletek. A többi, mint mondják, történelem.


MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A szovjetek előre tudtak a Pearl Harbor elleni támadásról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra