Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szenzációs római mozaik Angliában

2004. augusztus 5. 13:36

Munkások fedezték fel a Wight-szigeti római villában a viktoriánus burkolat alatti dekoratív mozaikot - adta hírül a History Today.

<

A római eredetű Brading Villában a régészek egy új részleg megnyitása előtti utolsó pillanatban fedezték fel a 4. századi padlóburkolatot. A két mintás padlódarabot akkor találták meg, amikor az építők befejeztek egy átjárót, és eltávolították a száz éves faburkolatot.


A villát valószínűleg a 4. századot követően hagyták el lakói, ezt követően az 1880-as években fedezték fel újra. Ekkor az építőmunkások a padlót homokkal és betonnal fedték be, hogy megóvják azt. A régészek egész mostanáig úgy gondolták, hogy a padlók a beavatkozás miatt mindörökre elvesztek, így a helyszínt is egyre inkább elborította a föld és a szemét.


Már az eddig ismert mozaikok megóvásához is sok pénzre volt szükség, ám a 40 négyzetméternyi mozaik maradványainak feltárása is sokba fog kerülni. A római mozaikpadlók igen ritkák Angliában, igazából a Brading Villán kívül alig van ehhez hasonló római emlék a szigetországban - s ez különösen értékessé teszi. A helyszín már eddig is a veszélyeztetett világörökségi műemlékek listáján volt, ám most a Heritage Lottery Fund és az Angol Örökségvédelmi Hivatal (English Heritage) három millió fontot biztosított a villa feltárására.


Külön érdekesség, hogy mindeddig egy cédrusfa koronája védelmezte a villát a természeti viszontagságtól - kapcsolatot teremtve a természeti és az épített örökség között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szenzációs római mozaik Angliában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra