Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Xéna élt!

2003. október 7. 02:55

Hatalmas termetű harcos amazon csontjait ásták elő Angliában egy 1500 éves sírból

<

A Lincolnshire melletti angolszász sírból a napokban került elő a 183 cm magas harcias asszonyság csontváza. Vélhetően ő is azokkal a férfi őslakosokkal harcolt együtt, akik a római hódítás végeztével kialakult kaotikus belviszonyok közepette törzsi háborúkba bonyolódtak.

A leletre akkor bukkantak, amikor a Channel 4 nevű angol tévécsatorna számára készítettek dokumentumfilmet ásatásról az "Időcsapat" nevű műsorba. Amint azt Ben Dempsey, a program producerének helyettese elmondta a Discovery Newsnak, már az felkeltette az érdeklődésüket, hogy a csontváz mellett sokkal hosszabb kard maradványára leltek, mint ami abban a korban (az 500 és 600 közötti szigetországi történelemben) megszokott volt. A második meglepetés akkor érte a régészeket, amikor konstatálták, hogy a sírban egy asszony tetemére bukkantak, méghozzá egy harcias amazonéra.

A leletet többen azonnal harcias királynőnek titulálták, ám a kutatók ezt cáfolják. Szerintük szó sincs olyan gyökerekről, mint amivel például a kereskedelmi televíziók manapság kedvelt hősnője, Xéna, vagy a 62-ben a rómaiak ellen fellázadt Boadicea királynő büszkélkedhet.

Sokkal inkább feltételezik az ásatást vezetők, hogy miután a rómaik elhagyták a szigetországot (409-410), a kirobbanó törzsi háborúk olyan kaotikus belpolitikai helyzetet teremtettek, hogy a különféle csoportoknak minden hadra fogható teremtményre -így adott esetben asszonyokra is - szükségük volt.

Nem ez az egyetlen amazon azonban, akire bukkantak a terepmunkákon. Találtak másik három sírt is, és az egyikben szintén nő fekszik fegyverrel , de az ő termete már sokkal alacsonyabb - azt is mondhatnánk, a korban szokásos méretekkel bírt. Hogy ezeknek a holttesteknek bármiféle, akár rokoni kapcsolata lenne a termetes asszonysággal, nem bizonyított.

Sokkal inkább elgondolkodtató azonban az egyik sírban talált férfi esete. A középkori harcos ugyanis magzati pozícióban lett elhelyezve a sírba, és kezeivel egy serleget ölel át. A régészek feltételezik, hogy abban bor vagy sör lehetett - megkönnyítendő az e világból eltávozott átkelését az árnyékvilágba. Ez azért érdekes, mert ehhez hasonlóval eddig még nem találkoztak a kutatók angolszász sírok feltárásánál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Xéna élt!

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra