Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Renoválják a pekingi Tiltott Várost

2004. július 19. 11:32

Az évente 7 millió látogatót vonzó pekingi palota, a kínai császárok egykori központjának restaurálása a 2008-as pekingi olimpiára készül el.

<

A Peking központjában fekvő Tiltott Város a kínai Ming és Qing-dinasztia csácsárainak, összesen 14 Ming és 10 Qing császárnak adott otthont. 
 

A Ming és Qing-dinasztia idején közönséges halandó által nem látogatható palotát a Ming-dinasztiabeli uralkodó, Yongle császár kezdte építtetni 1407-ben. A 14 évig tartó munkálatok eredménye lenyűgöző már a méretével is: 101,2 hektáros területen több mint 9900 faszerkezetű palota, csarnok, pavilon, helyiség található benne.

 

A császári palotaegyüttes huszonnegyedik, utolsó császári lakóját, az akkor már régen detronizált Pu Jit, akinek életéről Bernardo Bertolucci világsikerű filmet is forgatott, 1924 novemberében kergették ki a palotából. 1925 októberében a palotában berendezték a Tiltott Város Múzeumát. 1949-től kezdődtek a restaurálási, állagmegóvási munkálatok. 1961 óta országos védelem alatt áll. 1987-ben az UNESCO felvette a világörökségi listára.

 

Az ereszcsatornák fölött kerámiából készült állatfigurák 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Renoválják a pekingi Tiltott Várost

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra