Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megrepedt a világ legnagyobb középkori harangja

2004. július 14. 11:01

Hajszálrepedés miatt restaurálják az erfurti dóm harangját. A Gloriosa-harang 11 és fél tonnájával a világ legnagyobb középkori harangja.

<

A harang anyagának összetétele:
76,5% réz, 21,2% ón, 1,05% ólom,
0,24% nikkel, 0,8% antimon,
0,12% cink és némi vas, kén
Az erfurti Mária katedrális (Mariendom) 1497 készült 11 és fél tonnás harangján egy 8 centiméter hosszú hajszálrepedés keletkezett. A repedést megváltozott hangzással jelző harangot restaurálás végett a németországi Nordlingenbe szállítják.

 

Az erfurti Gloriosa-harangot, a világ legnagyobb középkori harangját a dómtemplom 35 méter magas harangtoronyából kellett kiemelni.

 

Több ok idézhette elő a Gloriosa-harang megrepedését. A századfordulón 90°-kal elfordított harangot 1927-ben túl nehéz harangnyelvvel látták el, majd a harangszöget a műszaki adottságoknak nem megfelelően állították be.

 

1984-ban a harang ütési gyűrűje megrepedt, ekkor statikai, műemlékvédelmi, hely- és költség szempontok miatt nem emelték ki a helyéről, hanem hegesztéses módszerrel a toronyban restaurálták.

 

A toronyszobában zajló hegesztés során előizzított faszénből készített kemenceköpenybe burkolták a harangtestet és 26 órán keresztül lassan felmelegítették. A sérülési helyeken folyékony bronzzal dolgoztak. Ezt követően azbesztpaplanba burkolták, majd a toronyszobát leszigetelték és lezárták. A lehűlési folyamatot hőmérsékletméréssel nyolc napon keresztül ellenőrizték.

 

Erfurt városa a XV. században érte el virágzása legszebb korát, ez időben egyetemét is számosan látogatták. Fokozatos hanyatlását a szászországi polgárháborúk, az 1472-es év nagy tűzvésze és a város kereskedelmi forgalmának csökkenése váltotta ki. 1808 szeptemberében Napóleon tartott Erfurtban kongresszust. Napóleon 120 tífuszban elhunyt katonájának csontváza nemrég egy ásatás során került elő egy erfurti pincéből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megrepedt a világ legnagyobb középkori harangja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra