Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Letölthető magyar filmklasszikusok

2004. július 8. 13:00

"Ha a magyar film elfelejti a múltját, a jövőjét is elveszíti" - ezzel a mottóval indították útjára a filmtortenet.hu oldalt.

<

Nárcisz és Psyché
2004 júliusától a magyar filmtörténet klasszikusai az interneten kereshető adatbázisba rendezve, elemzésekkel kiegészítve váltak elérhetővé. A filmtortenet.hu bevezetője szerint "A magyar filmörökség életünk része kell, hogy legyen ma is, mert hatalmas szellemi energia rejlik benne, mert érzéki élmény, mert nagy kaland. Megbocsáthatatlan bűn lenne eltékozolni. Ha elfelejtjük, hiába forgatott Szabó és Jancsó, Radványi és Fábri, Szőts és Máriássy, Ranódy és Huszárik, Gertler és Várkonyi, Makk és Bacsó, Gaál és Kósa, Gothár és Tarr, Jeles és Bódy, és mind a többiek, akik mertek a maguk módján látni. Van miért a képzeletbeli filmmúzeumba járnunk, van mire büszkének lennünk, voltak kiváló vígjátékaink, romantikus mesemondóink, nemzeti balsorssal bátran szembeforduló klasszikusaink, szomorú bohócaink, kalandos életre éhes Szindbádjaink, világhírű újhullámunk. Szellemes párbeszédek, közkinccsé lett gesztusok, örökre emlékezetünkbe fotografált képek - van mire emlékeznünk. A magyar film értékes öröksége nem múzeumi relikvia, nem száraz tantárgyi penzum, hanem - jó esetben - folyamatosan pergő belső mozi. Olyan szenvedély, amihez személyes közünk van."

 

A filmadatbázisban egy időszalag segítségével kereshetünk évekre lebontva, cím és alkotók szerint (ahol nemcsak a rendező, hanem a színészek, operatőrök és fontosabb stábtagok is kereshetők); illetve megtekinthetünk komplett filmográfiákat is.

 

A vetítőben rövid, akár 3 perces filmrészleteket nézhetünk, sávszélességtől és lejátszóprogramtól függően más-más formátumban - bár a minőséggel néhol gond van.

 

Filmesztéták és kritikusok ismertetik az alkotásokat (eddig 141 elemzés van az oldalon, de az ígéretek szerint ez a szám a későbbiekben még bővülni fog), olvashatunk a filmtörténet iránt érdeklődőknek igazán érdekes korszakelemzéseket (szám szerint ötöt - az adatbázis terjedelméből adódóan az '50-estől a '80-as évekig), 6 rendező portréjával nyit a rendezőkről szóló szekció, és 5 filmes műfajelemzést is találunk.

 

internetes filmadatbázisok
Az www.imdb.com és a www.rottentomatoes.com magyar szempontból is elég komoly tartalommal rendelkezik: filmekről, szerzőkről és színészekről hoznak teljes ismertetést, filmográfiát, vagy akár bevételi adatokat is.
Nyilvánvaló, hogy komoly lemaradás pótlását vállalta magára a filmtortenet.hu. A rendelkezésre álló filmek esetében talán csak egy hiányosságot lehet felróni: egyiknél sincs feltüntetve, hogy hol és milyen formátumban érhető el (a filmek nagyrészéről az IMDB-n ez kiderül). Nagy részüket a Magyar Televízió, a Duna TV vagy a Filmmúzeum néha műsorra tűzi, de hasznos volna, ha az adatbázisból kiderül, hogy melyik érhető el VHS-en vagy DVD-n.

 

Mivel ez évtől a magyar filmtörténet a hivatalos tananyag része, a filmtortenet.hu ősztől újabb és újabb filmrészletekkel, elemzésekkel és tanulmányokkal bővül. A Magyar Mozgókép Közalapítvány jelenleg körülbelül 100 film teljes digitalizálását vette tervbe, de kérdés hogy ezek közül mennyi és milyen minőségben lesz elérhető. Fontos, hogy a munka folytatódjék, s egyre több 1945 előtti és 1990 utáni filmet is adatbázisba rendezzenek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Letölthető magyar filmklasszikusok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra