Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Virtuális túra a múmiában

2004. július 7. 12:08

A British Múzeum új killításán a virtuális valóság révén nemcsak kívülről, de belülről is megismerkedhetünk a múmiákkal.

<

virtuális múmia

Az ősi Egyiptom múmiái máig őrzik titkaikat, és a varázslat és misztikum örök forrását jelentik. A British Museum új, és a szokásokhoz híven egydülálló kiállítása éppen a múmiák misztikumára épít: célja a több mint 3000 éves konzervált holttestek megismertetése, és az ősi egyiptomi civilizáció megértése.


A kiállítás központi eleme a virtuális túra a múmiában. A múzeum gondosan választotta ki a kísérleti kiállítás alanyát: a múmia, amelyet belülről is bejárhatunk Nesperennub holtteste. Nesperennub a holdisten (Khons) templomának papja volt, és i.e. 800 körül élt.


A British Museum több, mint 1500 felvételt készített Nesperennub múmiájáról CT-vizsgálattal, majd egy szuperszámítógép segítségével háromdimenziós modellt alkotott. Vagyis a virtuális valóság technológiájával anélkül csomagolták ki a múmiát, hogy a pólyák eltávolításával károsították volna a múmia szöveteit.


A British Museum kiállításának látogatói először egy bevezető terembe érkeznek, ahol az ősi Egyiptom világáról, a mumifikálási eljárásokról és a múmiák titkainak megismerésében alkalmazott 3D technológiáról szereznek ismereteket.
A következő teremben vetítés várja őket: egy 12 méteres vásznon látványos, 20 perces virtuális túrát nézhetnek végig - speciális 3D-szemüveggel. A film azt mutatja be, miként végezték a tartósítást 3000 évvel ezelőtt, és milyen speciális tárgyakat tettek a pólyarétegek közé.


A filmen számítógép-animációval készült modellek és Nesperennub világát bemutató történeti rekonstrukciók láthatók. A kiállítás utolsó termében, 3D-s kivetítőn Nesperennub múmiája látható, színpompás koporsójában. A holttest körül minden megfigyelhető, ami egy befejezett mumifikálás eredménye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Virtuális túra a múmiában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra